23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Töjbar elektronik tar bilinteriören in i framtiden

| Medlemsnyhet | Företag Elmia Subcontractor

Knappa in din destination på ett elektroniskt tyg. Eller höj volymen med en 3D-printad sensor på ratten.

Säkerhetsensorer i bilbältet. Pekskärm i tyget. Eller volymkontroll i rundade sensorer på ratten. Soplast från Portugal tar interiören i din bil in i framtiden genom konceptet UNIC2 som visas på innovationsarenan Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor i Jönköping, 15–17 november.

  – Konceptet bakom UNIC2 består av flera patent med extremt töjbar elektronik, utvecklade av University of Coimbra i Portugal, som för första gången nu kan användas för olika funktioner i bilinteriörer. Den töjbara elektroniken ger obegränsade möjligheter att skapa elektroniska ytor på material som textil, läder, trä eller polymerer, säger Henrique Rézio, vd för Soplast.

 Innovation för nästa generation

Sådant som tidigare har verkat omöjligt – som elektroniska textilier med roterande HMI-gränssnitt – är nu möjligt tack vare den töjbara teknologin. Oavsett om det handlar om textil, plast eller någon form av specialmaterial kan den töjbara elektroniken integreras i materialet och på så sätt helt förändra utformningen av bilens interiör.

  – UNIC2 är ett mässkoncept baserat på framtidssäkrad teknologi, säger Henrique Rézio.

 

Minimalt fotavtryck

Soplast har över 30 års erfarenhet av att tillverka innovativa och hållbara detaljer av polymera material till fordonsindustrin. Det är den kunskapen – tillsammans med ett innovativ och patenterat elastiskt bläck – som har möjliggjort konceptet UNIC2. Och vem vet, kanske du själv inom en snar framtid sitter i en bil där GPS-kartan är snyggt integrerad rakt in i träpanelen?

  – Konceptet gör det möjligt att tillverka sensorer, användargränssnitt och pekskärmar för exempelvis rattar, mittkonsoler och reglage i 3D-geometrier och med ultratunna töjbara kretsar som kan integrera LED eller mikrochips. Allt till en låg kostnad och utan behov av svetsning eller sintring, säger Henrique Rézio och fortsätter:

  – Dessutom är den utskrivna elektroniken för första gången helt återvinningsbar vilket möjliggör en ansvarsfull cirkulär ekonomi.

 Det unika konceptet UNIC2 från Soplast – bland en mängd andra innovationer – finns att se på Subcontractor InnoDex under Elmia Subcontractor, 15–17 november.

 

Subcontractor InnoDex är arenan för industrins alla produktutvecklare, konstruktörer och designer – en kunskaps- och inspirationsarena utöver det vanliga, med utställningar och föreläsningar om nya material, innovativa tekniker och kreativa processer. I år har Subcontractor InnoDex fyra fokusområden:

Materials for Green Energy  
Circular Materials for Future Mobility and Design 
Additive High-Tech Applications 
Smart and Digital Materials

Registrera din entrébiljett här.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Elmia Subcontractor

Box 6066
550 06 Jönköping
Sverige
Elmia Subcontractor

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.094