23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Flexibla lösningar för prototypframställning

Flexibla lösningar för prototypframställning och produktutveckling genom standardkomponenter

Verkstads- och tillverkningsindustrin rör sig i en allt snabbare takt och med anledning av det finns en strävan efter att göra produktutveckling och prototypframställning mer flexibel och effektiv. I denna artikel utforskar Marcus Schneck, vd för norelem, befintliga standardkomponenter som kan driva skapandet av flexibla lösningar för verkstads- och tillverkningsindustrin framåt och kan underlätta framställandet av prototyper och produktutveckling.

Varje enskilt område inom tillverkning använder sig av prototyper, vilket är ett brett ämnesområde. I den tekniska produktdesignkontexten som vi kommer att utforska är en prototyp en preliminär version av slutprodukten med syfte att utvärdera konstruktionen, testa tekniken, analysera arbetsprincipen och ta fram produktspecifikationer för slutprodukten. För både vidareutveckling av teknisk produktdesign och, ännu viktigare, utvecklingen av nya produkter krävs att prototyper används.

Nyligen har industrin anammat en slags prototypframställning som kallas "rapid prototyping". Rapid prototyping är ett relativt nytt begrepp som innebär att man snabbt skapar en prototyp i syfte att utvärdera en viss del, alternativt egenskaperna hos en del, ur ett visuellt och funktionellt perspektiv. Ibland tas olika delar fram snabbt och monteras ihop för att testa prototypen. Oftast sker detta genom 3D-utskrifter, som i början faktiskt utmärkte sig som ett sätt att snabbt ta fram prototyper.

3D-utskrifter och andra snabba sätt att framställa prototyper på fungerar utmärkt för designändamål, men ger inte de materialegenskaper som krävs för att kunna testa prototyperna inom det område som de är avsedda att användas i. Det är här som standardkomponenter kommer in för att ytterligare förbättra produktdesignprocessen.

Våra kunder arbetar till största delen inom områden som underhåll, verktygstillverkning och specialmaskiner. Dessa branscher har ofta specifika behov när det gäller produktutvecklingsprocessen; behov som inte kan uppfyllas av snabba prototypprocesser som 3D-utskrifter. Standardkomponenter å andra sidan är lättillgängliga och kvalitetskompatibla, vilket gör dem till den idealiska lösningen för prototypframställning. Som en branschledande tillverkare av standardkomponenter erbjuder norelem tjänster som underlättar beställningen av standardkomponenter och är bättre lämpade för produktdesignfasen än andra leverantörer, inklusive att tillhandahålla CAD-data och annan stödjande teknisk information. Dessutom har alla produkter kort leveranstid, vilket underlättar en snabb byggprocess från projektering till färdigställande.

Varför ska du välja standardkomponenter för prototypframställning?
Som tidigare nämnts kan de flesta kundbehov inte tillgodoses genom snabba prototypprocesser. Med detta inte sagt att standardkomponenter endast ska användas som ett alternativ. Vi vill hävda att det finns många anledningar till att välja standardkomponenter även i situationer där 3D-utskrifter är ett möjligt alternativ.

Alla norelems mest förekommande standardkomponenter har designats för att öka effektiviteten och flexibiliteten i utvecklingen av prototyper. Många enstaka komponenter kan lätt integreras i en större befintlig sammansättning eller sättas ihop med varandra för att skapa en helt ny artikel. Dessutom kan alla norelems standardkomponenter modifieras när kunderna har speciella önskemål, så som en annan gänglängd på en låsspak exempelvis. Alla komponenter kan modifieras, oavsett om det handlar om att ändra färg, längd eller andra produktattribut.

Dessutom är alla norelems standardkomponenter av extremt hög kvalitet. Det betyder att de sannolikt inte kommer att gå sönder eller deformeras under stresstester. Detta innebär också att produkterna har lång livslängd och kan användas flera gånger för olika prototyper, vilket gör standardkomponenter både mer hållbart och ekonomiskt. Faktum är att vissa kunder köper standardkomponenter med den enda avsikten att de ska användas till att göra prototyper av.

När norelems produkter används i kombination med medföljande teknisk dokumentation och monteringsinstruktioner minskar stilleståndstid och energiförbrukning. För att prototypframställning med standardkomponenter ska bli effektiv måste produkterna användas korrekt från första början.

Att tänka på när man väljer komponenter för att säkerställa flexibilitet
När man bestämmer sig för vilka standardkomponenter som ska köpas, bör ingenjörerna först och främst överväga om komponenterna kan anpassas till prototypens krav. Detta avser även materialet i produkterna. norelems standardkomponenter finns i en mängd olika material, vilket säkerställer att kunden kan hitta det material som passar perfekt för deras behov. Till exempel kan komponenter i rostfritt stål av A4-kvalitet användas för saltvattenapplikationer, medan standardkomponenter i keramik kommer att prestera även i höga temperaturer.

Denna flexibilitet när det kommer till material ger en klar prisfördel för kunderna. Det gör det möjligt för kunderna att spara på de komponenter som kommer att fungera med billigare material, för att kunna välja dyrare komponenter där valet av material är av största vikt för prototypens prestanda.

Vikten av standardkomponentens material beror till stor del på applikationen som komponenten kommer att användas till. I vissa fall krävs ett starkt och hållbart material som stål, medan i andra fall räcker ett mer kostnadseffektivt material som plast.

Standardkomponenter är här för att göra ditt liv enklare
Trots att snabba lösningar blir allt vanligare i utvecklingen av prototyper har standardkomponenter en given plats inom prototypframställning. norelems standardkomponenter ger den höga kvalitet, flexibilitet och hållbarhet som förväntas av en slutprodukt och kan av den anledningen även användas i sammansättningen av en slutprodukt.

Sammantaget tillhandahåller norelem många tjänster för att hjälpa ingenjörer och tillverkare att välja rätt komponenter för prototypframställning och produktutveckling. Tjänster som teknisk support, norelems key account, vår online-shoppingplattform med snabb leverans, THE BIG GREEN BOOK, samt gratis CAD-data är alla tjänster utformade för att göra valet av rätt standardkomponent lika enkelt som ett klick eller ett kort telefonsamtal.

Besökt norelem.se för mer information.

Om norelem
norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 70,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter.

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK
THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.

norelem AB
Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590714795

Sänd till en kollega

0.047