23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Raufoss Technology - Högsta kvalitet

Raufoss Technology AS i Norge är specialiserade på system och komponenter till fordonsindustrin.

FORDONSKOMPONENTER AV HÖGSTA KVALITET
Raufoss Technology AS i Norge är specialiserade på system och komponenter till fordonsindustrin. Med inriktning på säkerhetskomponenter till chassikonstruktioner är innovation, låg vikt och höga kvalitetskrav av största vikt för Raufoss. Aluminium, med sin låga vikt och goda egenskaper, ses därför som ett framtidsmaterial av fordonsbranschen.

Samarbetet mellan Raufoss och ProfilGruppen startade 2001 med diskussioner kring utveckling av två aluminiumkomponenter, till en stor internationell biltillverkare, varav den ena komponenten är ett profilämne till den bakre länkarmen, den andra är huset som inrymmer bussningen till den främre hjulupphängningen.

DEDIKERAD PRODUKTIONSLINJE
Med Raufoss kravspecifikation för handen började ProfilGruppen skissa på verktygsdesign och startade snart även tillverkning av mindre provserier för utfallsprovning. Efter cirka ett år av utvecklingsarbete startade tillverkningen med mindre serier som efterhand har ökat. Exempelvis producerar ProfilGruppen över 750 000 bussningshus till Raufoss varje år. Detta sker i en dedikerad och helautomatiserad produktionslinje på ProfilGruppen Manufacturing, ett av koncernen helägt förädlingsbolag som är specialiserat på komponentproduktion i längre serier.

För att kontrollera att komponenterna uppfyller de högt ställda kraven testas kontinuerligt utfallet i det kvalitetslaboratorium som ligger i anslutning till produktionen. Här görs regelbundet noggranna kontroller och mätningar att varje levererad serie är producerad inom givna toleranser.

Kvalificerat utvecklingsarbete
Fordonsindustrin ställer generellt höga krav på sina samarbetspartners och på de komponenter de köper in. ProfilGruppen har länge arbetat med kunder i denna bransch, dock blev uppdraget från Raufoss speciellt. De komponenter ProfilGruppen fick i uppdrag att tillverka är säkerhetsklassade. Det innebär att dels måste själva komponenten uppfylla hårda toleranskrav, dels måste tillverkningsprocessen vara kvalitetssäkrad. I detta är bland annat spårbarhet ett viktigt inslag, då fordonsindustrin har som krav att kunna härleda från vilken serie varje komponent kommer ifrån. Andreas Helmersson var tekniskt ansvarig för projektet hos ProfilGruppen:

- I och med att Raufoss har specialiserat sig på säkerhetskomponenter blev utvecklingsarbetet synnerligen omfattande. Vi har aldrig tidigare stött på varken en sådan detaljrikedom i kraven från en kund eller så tuffa toleranser. Uppdraget från Raufoss var en utmaning utöver det vanliga, men med denna erfarenhet i ryggen står vi väl rustade för fler tunga uppdrag från fordonsindustrin. Vi är numera certifierade enligt ISO-TS 16949:2002 vilket är ett bevis på att vi uppfyller fordonsindustrins högt ställda krav.

- Vår verktygsdesign i kombination med materialval/legeringar har skapat en mer effektiv lösning för Raufoss. Detta har i sin tur skapat fler uppdrag från Raufoss, bland annat ett avtal gällande komponenter där en koreansk biltillverkare är slutkund

ProfilGruppen Extrusions AB
Östra Industriområdet
364 31 Åseda
Uppvidinge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562065119

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032