23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

ProfilGruppen - Tongivande arkitektur

Swedbanks nys huvudkontor frontar med aluminium från ProfilGruppen

Närmare 15 000 kvadratmeter glasfasad kommer att pryda Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg, med plats för 2 500 medarbetare. Skandinaviska Glassystem svarar för glaselementen och ProfilGruppen levererar de profiler som glasen är infattade i.

– Det är ett lika komplext som spännande uppdrag. En riktig utmaning, som kräver ett nära samarbete med ProfilGruppen, säger Patric Widén, regionchef och projektansvarig på Skandinaviska Glassystem.

Swedbanks nya huvudkontor blir ännu ett landmärke där Skandinaviska Glassystem och ProfilGruppen samarbetar. Byggherre för projektet är Humlegården Fastigheter och byggnaden har ritats av den danska arkitektfirman 3XN.

– Under andra kvartalet 2012, några månader efter att affären blev klar, började vi leverera profiler. Vi har ett nära samarbete med Skandinaviska Glassystem, från detaljutformning med optimering av konstruktion och design till färdiglevererad profilmodul.

– Vi har samarbetat med Skandinaviska Glassystem i ett flertal objekt av landmärkeskaraktär. Exempel på sådana är SaxoBank, Bella Hotell, Victoria Tower, Allershuset samt Industriens Hus som samtliga är byggda med hjälp av profiler från ProfilGruppen. Swedbankprojektet innehåller såväl många profiltvärsnitt som modulvis tillverkning, berättar Jonathan Magnusson, Key Account Manager på ProfilGruppen.

Dubbelskalig fasad
Swedbank har höga ambitioner på design och funktionalitet för sitt nya huvudkontor. Det gäller inte minst på utformningen av glasfasaden, som till betydande del är dubbelskalig med inkluderade solskyddsgardiner vilket också får konsekvenser för aluminiumprofilerna. Många är unika, med många detaljer dessutom. Det är en betydande affär, som ställer krav på både produktionsplanering och smarta logistiklösningar under det dryga år som byggarbetet pågår.

– Hela projektet kännetecknas av långtgående miljötänkande, där inte minst energioptimering har varit styrande, säger Patric Widén. Ledstjärnorna i utformningen av det nya huvudkontoret har varit att svara upp till Swedbanks kärnvärden: enkel, öppen, omtänksam. Banken flyttar in vid årsskiftet 2013/2014.

Anna-Lena Gustafsson, back office, och Jonathan Magnusson, Key Account Manager, på ProfilGruppen:
Vilka utmaningar gav Skandinaviska Glassystem er?
För oss var det främst två delar – att optimera profilerna så att de uppfyllde kraven på design och montage. Den andra utmaningen var att se till produktionen blev så effektiv som möjligt och att logistiken ända fram till montaget fungerade.

Var det något som var extra svårt i projektet?
Specifikt kan man säga att utmaningen ligger i att hitta flexibla lösningar och följsam hantering för såväl samordnad logistik som tillverkning. Men det är vi vana vid från tidigare samarbeten.

ProfilGruppen Extrusions AB
Östra Industriområdet
364 31 Åseda
Uppvidinge kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562065119

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.094