23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vad är en magnetventil och hur fungerar den?

Vi har lång erfarenhet av och vet mycket om magnetventiler och hur de fungerar. Därför delar vi gärna med oss av våra erfarenheter och svarar gärna på några av de vanligaste frågorna om hur magnetventiler fungerar.

Vad är en magnetventil?
Definitionen av en magnetventil är en elektromekanisk ventil som vanligtvis används för att styra vätske- eller gasflödet. Det finns olika typer av magnetventiler, men huvudvarianterna är antingen pilotstyrda eller direktverkande. Pilotmanövrerade ventiler, de allra vanligaste, använder systemledningstryck för att öppna och stänga huvudöppningen i ventilkroppen.

Medan direktmanövrerade magnetventiler öppnar eller stänger huvudventilöppningen direkt, vilket är den enda flödesbanan i ventilen. De används i system som kräver låg flödeskapacitet eller applikationer med lågt tryckskillnad över ventilöppningen.

Hur fungerar en magnetventil?
Magnetventilen fungerar genom att styra flödet av vätskor eller gaser i ett positivt, helt stängt eller helt öppet läge. De används ofta för att byta ut manuella ventiler eller som fjärrkontroll. Magnetventilfunktionen innebär antingen att öppna eller stänga en öppning i en ventilkropp, vilket antingen tillåter eller förhindrar flöde genom ventilen. En kolv öppnar eller stänger öppningen genom att höja eller sänka inuti ett hylsrör genom att aktivera spolen.

Magnetventiler består av en spole, kolv och hylsa. I normalt stängda ventiler håller en kolvreturfjäder kolven mot öppningen och förhindrar flöde. När magnetspolen väl är aktiverad, höjer det resulterande magnetfältet kolven, vilket möjliggör flöde. När magnetspolen matas i en normalt öppen ventil stänger kolven av öppningen, vilket i sin tur förhindrar flöde.

Varför används en magnetventil?
I de flesta applikationer för flödeskontroll är det nödvändigt att starta eller stoppa flödet i kretsen för att styra vätskorna i systemet. En elektroniskt driven magnetventil används vanligtvis för detta ändamål. Genom att vara solenoidaktiverad, kan magnetventiler placeras på avlägsna platser och kan bekvämt styras av enkla elektriska omkopplare.

Magnetventiler är de mest använda styrelementen inom fluidik. De används vanligtvis för att stänga av, släppa ut, dosera, distribuera eller blanda vätskor. Av den anledningen finns de i många tillämpningsområden. Magnetventiler erbjuder i allmänhet en snabb och säker omkoppling, lång livslängd, hög tillförlitlighet, låg styrkaffekt och en kompakt design.

Läs vidare på Bürkerts hemsida

Bürkert Sweden
Bjäre Plats 13
218 45 Vintrie
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5561166439

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.031