23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Så ska AI användas inom svensk industri: “Tillämpning finns

Svensk industri ligger i framkant vad gäller att samla in data – men kunskapen om hur den ska sorteras och analyseras är fortfarande mer begränsad än den behöver vara.

DynaMate lyfter vikten av att framtidssäkra svensk industri genom att ta hjälp av externa aktörer för det digitala och produktionstekniska utvecklingsarbetet. – AI är en beprövad teknik och tillämpning finns redo redan idag, säger Pär Holmgren, VD DynaMate & Enerco Engineering.

DynaMate bildades ur Scaniakoncernen och är sedan 2010 en av Sveriges mest erfarna aktörer inom utveckling av produktions- och underhållsrelaterade åtgärder för svensk industri.

Digitaliseringen driver på hållbarhetsarbetet
De senaste åren har digitaliseringen av samhället utvecklats i en explosionsartad takt, men enligt Pär Holmgren har den i många avseenden tvärtom gått för långsamt inom industrin.

– Det som har satt fart på digitaliseringen i stort har varit coronapandemin, oron i omvärlden som lett till ökad regionalisering samt miljö- och energifrågan. Industrin i sig driver inte på hållbarhetsprocessen i tillräcklig omfattning, det finns en hel del förbättringspotential vad gäller bland annat prediktering, förluster och flödeseffektivitet, menar han.

Det finns många exempel på hur digitaliseringen driver på hållbarhetsarbetet. Används AI på rätt sätt kan industriföretag skapa mer energieffektiva system där man använder resurserna optimalt och minskar svinnet. Genom att öka automationsgraden kan man dessutom minska de arbetsuppgifter som ger ergonomiska skador – en central fördel ur ett arbetsmiljöperspektiv.

– Genom en hållbar produktion kan man med färre resurser och mindre klimatavtryck få en stabilare produktionsprocess säger Pär Holmgren.

AI hanterar data med hög noggrannhet
Industrin genererar enorma mängder data, men det är inte alltid den förvaltas optimalt. Komplexa data som är svår för människor att tolka och förutspå kan AI hantera med hög noggrannhet.

– Jag tror att AI för många fortfarande känns lite skrämmande och abstrakt, rentav magiskt. Men när man sätter sig in i vad AI egentligen gör blir det väldigt konkret: den bryter ner data, hittar samband och förutspår på så vis scenarion baserat på historik, säger Anders Modig, chef för systemutveckling på Enerco Engineering.

En bredd av skräddarsydda lösningar
DynaMate & Enerco Engineering kan tack vare sitt process- och systemkunnande i kombination med expertkunskaper inom AI erbjuda en bredd av skräddarsydda lösningar åt industriföretag. Och det kommer sannolikt behövas för att industrin fortsatt ska vara konkurrenskraftig, menar Pär Holmgren.

– Behovet finns hos industrin. Kunskapen, tekniken och tillämpningen finns hos oss. Det som behövs nu är möten i samförstånd, avslutar han.

Om DynaMate & Enerco Engineering
Vi är ledande system- produktions- och underhållsbolag med rötter i Scania och hos andra ledande tillverkande bolag. Strukturkapital från 100 års framgångsrik produktions- och underhållsutveckling som paketerats om för en ny marknad. Våra hållbara tjänster möjliggör en effektivare drift, en ökad produktivitet och en förbättrad lönsamhet. DynaMate & Enerco Engineering är en del av Enerco Group AB med 850 anställda och en omsättning på 1,1 miljard.

Läs mer

DynaMate AB
Tallvägen 2
151 21 Södertälje
Södertälje kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565289286

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047