23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Har ni kopplat ett punktutsug till er 3D-skrivare?

Många missar att ansluta ett punktutsug till 3D-skrivaren, ett punktutsug tar hand om de farliga gaserna och partiklarna som frigörs vid tillverkningen och även vid själva efterprocessen. Vid efterprocessen uppstår dammpartiklar när man t.ex slipar eller borrar i materialet.  

Förfallodatum
den 21 november 2024

Hur vet man då att man behöver ett punktutsug?
Börja med att titta i det använda materialets säkerhetsdatablad. I en 3D-skrivare kan det användas olika plaster, metaller, trä, keramik och till och med biologiska material som celler och vävnader. I Säkerhetsdatabladet finns den viktiga information under stycke 2 där man hittar information om ämnets farliga egenskaper och under stycke 8 hittar man information om ventilation, munskydd och punktutsug.  

Var noga med att undersöka vad ni andas in på era arbetsplatser
Många av oss spenderar upp till 90% av vår tid inomhus och vi andas in ca 60-70 kg luft om dagen. Vid upphettning av ett ämne så frigörs gaser och partiklar som kan vara skadliga för hälsan. De kan orsaka allergier, hörselnedsättning och andra mer farliga sjukdomar. 3D-skrivare finns på många olika arbetsplatser och används olika mycket. En 3D-skrivare kan användas som ett redskap för att ta fram snabba prototyper, modeller, designer och tester, men de används också inom större och mer omfattande produktion.  Den här 3D-tekniken brukar kallas för additiv tillverkning och används inom många olika sektorer som tex. forskning, dental, high-tech, skola, sjukvård, flyg- och rymdindustri, bilindustrin och reklamindustrin.

Installera ett punktutsug så nära källan som möjligt för att fånga in de farliga gaserna och partiklar
Med ett utsug från ULT är det enkelt att ansluta ett utsug med rätt anpassade filter för de olika ämnena som frigörs. Går det inte att ansluta ett utsug till 3D-skrivaren bör man titta på möjligheten att placera ett utsug bredvid. Fångar man inte upp gasen och de små partiklarna redan vid källan så tar de sig vidare ut i lokalen och vidare ut i luften som man andas in och därefter vidare ner i lungorna till sist ut i blodet som sedan pumpas runt i våra olika organ.

ULTs utsug är lätta att använda, installera och de finns i många olika storlekar och utförande. De är mobila eller stationära beroende på vilken storlek som behövs. Filtersystemet anpassas efter de material och ämnen som används och ULTs utsug stör inte rummets lufttermik. Vi på Solectro samarbetar med ULT som är mycket duktiga på filterteknik inom många olika områden. Vi rådgör alltid med ULTs specialister innan vi föreslår ett punktutsug för en process och arbetsmiljö.

Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi er att hitta rätt lösning för en bättre arbetsmiljö och ett hälsosammare arbetsliv.  

Kontaktperson: Karoline Ljung
Tel. 040-536623, E-mail: karoline.ljung(@)solectro.se 

SOLECTRO AB
www.solectro.se

 

Solectro AB
Tenngatan 6-8
234 35 Lomma
Lomma kommun
Sverige
VAT nummer: SE556143403501

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.031