23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Ceetec tror på kraftig tillväxt

I Danmark, på Fyn, nära Lilla Belt, konstruerar och tillverkar företaget Ceetec utrustningar och kompletta anläggningar för lackering och målning av träbaserade material. De har också en provanläggning där kunder, färgtillverkare och Ceetec själva kan göra tester i produktionsskala. 

Ytforum har skrivit en trevlig artikel om Ceetec. Läs om våra framtidsplaner och kompletta anläggningar för lackering och måling av träbaserade material. 

Ceetec har sedan 1970 utvecklat, tillverkat och levererat många olika typer av produkter till kunder i Danmark och på export. Nuvarande ägarna, Janni och Jesper Frandsen har, sedan de tog över ansvaret 2009, renodlat verksamheten.

– Företagets tidigare ägare var mycket kreativ och utvecklade en rad olika maskiner. Vi har dock valt att koncentrera oss till målning av trä och dessutom tillverkar vi linjer för profilvalsning, berättar Janni Frandsen som bland annat ansvarar för företagets marknadsföring.

Nyckelfärdiga anläggningar med kort installationstid
Sedan två år drivs verksamheten på två fabriker i Middelfart. I den äldre lokalen, som är på 1 000 kvadratmeter, tillverkas olika komponenter medan själva monteringen av maskinerna sker i den nya och större fabriken, som är 4 000 kvadratmeter. Här finns också utrymme att bygga upp hela ytbehandlingslinjer. 

– Vi tar gärna ett helhetsansvar för hela lackeringslinjer, som vi bygger färdiga i våra lokaler. Kunden kan då vara med vid provkörning samt få en inledande utbildning av sin personal på plats hos oss. Det gör att vi sedan snabbt kan installera och driftsätta lackeringslinjen hos kunden, säger företagets vd, Jesper Frandsen.

Test- och democenter
Vid målning av trä är det viktigt att anpassa utrustningen till de behov som grundmaterialet tillsammans med vald färg innebär. I företagets test- och democenter finns moderna utrustningar för slipning, målning och torkning av trä tillsammans med nödvändiga transportsystem. Det är också möjligt att prova olika typer av ugnar. En kompakt konvektionsugn, där torkning sker i sju olika våningsplan, sparar mycket golvyta. Med hjälp av etageugnens sju våningar erhålls över 60 meters torksträcka på enbart 9 meters golvyta. Det är också möjligt att testa en tunnelugn med patenterade dysor som gör torkprocessen mycket effektiv. Denna ugnstyp kan också förses med IR för att optimera torkprocessen. 

– Vi har i snitt två besök i vårt democenter varje vecka. Det kan vara färgleverantörer eller företag med ytbehandling som vill prova olika tekniker. Det är också viktigt att se vid vilka hastigheter som de aktuella produkterna kan målas med. Utrustningarna klarar 200 meter per minut men det är viktigt att anpassa hastigheten till val av till exempel ugn och färgsystem, berättar Jesper Frandsen.

Målningsmaskiner för fasadbrädor
Förutom de stora målningsmaskinerna och målningslinjerna tillverkas också mindre maskiner för målning av i första hand panelbrädor. Det finns allt från små enkla maskiner för manuell hantering som bland annat används av mindre byggföretag, till lite större enheter som till exempel återfinns hos husproducenter och som kan kopplas samman med en torkugn.

– Jämfört med att måla med pensel ger dessa maskiner en extremt kort återbetalningstid, framhåller Janni Frandsen.

Denna typ av målningsmaskin är den produktgrupp som säljs mest räknat i antal enheter.

Framtidsplaner
Ceetec har haft en kraftig tillväxt. Då Janni och Jesper Frandsen tog över ansvaret för företaget sysselsatte det elva medarbetare. Idag uppgår personalstyrkan till 55 personer. För två år sedan ökades fabriksytan från 1 000 till totalt 5 000 kvadratmeter och redan nu har de fattat beslut om att bygga till ytterligare 2 500 kvadratmeter. 

– Vi tror på en fortsatt tillväxt, inte minst eftersom användningen av trä ökar inom byggindustrin vilket också medför ökat fokus på brandskyddsfärg, säger Jesper Frandsen.

Eftersom brandskyddsfärg är en säkerhetsaspekt är också kvalitetskontroll en central fråga och under året räknar Ceetec att kunna presentera ett system för automatisk kontroll av brandskyddsfärg. Idag är Norge den största marknaden för Ceetec. Även om Ceetec har många kunder i Sverige så är förhoppningen att kunna öka kunderlaget i Sverige med tanke på den stora svenska träindustrin.

Läs hela artikel från Ytforum

 

 

Ceetec A/S
Industrivej 7
5580 Nørre Aaby
Middelfart Kommune
Danmark
VAT nummer: DK12579888

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032