23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Hanza satsar och investerar i PSBB-lina

Plåtbearbetning on demand med Prima Power PSBB Minimal genomloppstid för tunnplåtsdetaljer från ax till limpa – investeringen i en PSBB-lina från Prima Power hjälper plåtjätten Hanza Mechanics i Töcksfors att bli ännu mer effektiva i sin produktion.

– Det här möjliggör snabbare och kortare serier för oss. PSBB-linan är mycket mer flexibel i att få fram rätt antal utan att behöva köra fram marginal. Nu kan vi köra mer on demand. Samtidigt blir vi mer yt-effektiva och kan minska våra mellanlager, säger Morgan Sahlin, Sverigechef för Hanzas enheter i Töcksfors, Svanskog och Årjäng.

Tänker globalt – och producerar lokalt

Det har gått 15 år sedan Hanza grundades utifrån idén att tänka globalt och producera lokalt. I dag finns man över hela världen med sina 3 000 anställda och omsätter närmare 5 miljarder SEK, börsnoterade med huvudkontor i Stockholm och fyra produktionsenheter i Sverige inom plåtbearbetning och elektronik.

– Vi är kontraktstillverkare till kunder inom flera olika segment, bland annat energi och belysning, berättar Morgan Sahlin.

Bland de produkter som tar form här i Töcksfors finns plåtapplikationer som pantautomater, kapsling till ventilations- och värmesystem liksom olika slags belysningsarmaturer.

– Vi levererar från komponent till monterad och fullt fungerande automat, med ingående elektronik där det behövs, säger Morgan.

En av Nordeuropas största anläggningar

Hanza Mechanics med produktion både i Töcksfors och Svanskog har en imponerande maskinpark för effektiv högautomatiserad tunnplåtsbearbetning, från stans och laserskärning till pulverlackering och montering. Här ser vi en av Nordeuropas största anläggningar inom tunnplåtsmekanik. 18 maskiner inom stans, klipp och laser, producerar ämnen.

– Vi har ett stort Night Train från Prima Power som ämnestillverkningen bygger runt. Den invigdes 2005 och just nu håller vi på att byta ut två SG6:or till nya Shear Genius 1530, berättar Morgan.

Bockavdelningen rymmer ett 25-tal kantpressar varav 6 robotbetjänade. Lägg därtill fyra bockautomater. Ett par coilmatade excenterpresslinor finns också i huset.

– Sedan har vi svetsning, nitning, pulverlackering och montering, säger Morgan. 

Bra tillväxt ger förutsättning för maskininvesteringar

Anläggningen i Töcksfors har ett riktigt bra år bakom sig. Med sina 250 anställda har man omsatt drygt 600 miljoner, mycket tack vare inflödet av nya affärer inom energisektorn.

– Vi har sett en riktigt bra tillväxt och det är därför vi investerar, säger Morgan.

Och den riktigt stora investeringen som flyttat in under senhösten är PSBB-linan som i sin tur utgörs av kombinerade stans- och klippmaskinen Shear Genius EVO, panelbocken EBe Express Bender samt plock- och staplingsrobot PSR för materialhantering.

– Anläggningen här i Töcksfors ligger i två angränsande lokaler. Tidigare har vi bara haft lack och montering i den ena, men det är här PSBB-linan flyttar in, vägg i vägg med pulverlackeringen, och det kommer att ge ett väldigt fint flöde eftersom vi kan minska interntransporter och mellanlager, säger Morgan.

PSBB-linan dedikeras åt produkter som sedan ska pulverlackas.

– Men det blir också en bra fristående lösning för intern backup.

Cykeltiden minskas till en femtedel

 Med kapslingsplåt som växande produktgrupp ser Morgan stora fördelar i den snabba cykeltid som kan uppnås i PSBB-linan. 

– Den kan minskas ner till uppemot en femtedel i gynnsamma fall. Genomloppstiden är väldigt kort och du har i princip ingen ställtid alls. Du behöver egentligen inte ta i detaljen förrän du hänger den på lackeringslinan, säger Morgan.

Och tiden – effektiviteten – är viktigare än någonsin idag.

– Efter covid och krig och alla kriser kommer en annan prispress. Du måste verkligen vara effektiv i det du tillverkar, och den här investeringen är ett led i det, förklarar Morgan.

Att det rör sig om elektriska maskiner är också en bonus.

– Vi sitter med material- och miljödeklarationer på alla våra produkter och här är energiförbrukningen en viktig detalj. När man ska kalkylera utsläpp ner på artikelnivå är det en fördel att kunna jobba med nya maskiner som har bättre prestanda, säger Morgan.

När PSBB-linan invigdes officiellt hade Hanza bjudit in sju av sina största kunder som fick vara med och trycka på startknappen.

– Det som känns extra roligt är att den här linan bygger på ren tillväxt, den ersätter inga andra maskiner.

Energismart och effektiv produktion

I slutändan är det delarna som utgör helheten – så vad är det då för maskiner vi pratar om? Per Selskog, representant för Din Maskin som sålt anläggningen till Hanza, förklarar:

– Shear Genius EVO är både ekonomisk och effektiv, med högsta produktion till lägsta kostnad per detalj. Dessutom sparar du in otroligt mycket på energiförbrukningen tack vare Prima Powers ECOPUNCH-koncept. Du får ut fler detaljer med samma energi.

Smart nestning och ny materialinmatningslösning med plåtkantsmätning är två andra absoluta höjdpunkter, förklarar Per, liksom maskinens stora verktygskapacitet.

– Här hittar du en uppsättning tekniska funktioner som inte kan ses hos någon annan tillverkare, säger Per.

Maximalt maskinutnyttjande i flexibelt tillverkningssystem

När det gäller bockautomaten EBe Express Bender är den tidigare nämnda cykeltiden med automatiserad in- och utmatning en klart lysande stjärna. Per nämner också bockningskvaliteten som är exakt, tack vare databasen för vinkelkorrigering och servoelektrisk teknik.

– Det här är en skalbar maskin, lämplig för alla produktionskrav och med enkel 3D-programmering med integrerad simulering av bockcykeln, säger Per.

Och grädden på moset, den flexibla plock- och staplingsroboten PSR som med flexibla och mångsidiga buffringsfunktioner ger en dynamisk staplingshantering.

– Här kan du få full användning av hela staplingsområdet vid obemannad drift, konstaterar Per.

Tillsammans utgör maskinerna ett flexibelt tillverkningssystem som med transparens och i princip noll ställtid ger en rejäl kapacitetsökning med ett maximalt maskinutnyttjande.

Rekordmaskiner som producerar dygnet runt

Att Prima Powers maskiner kan leverera under lång tid, det har man blivit varse hos Hanza. 

– Jag tror att vi har något av rekordmaskiner hos oss när det gäller Shear Genius. De gamla som vi byter ut nu i vårt Night Train har gått i princip dygnet runt sedan 2005, totalt uppemot 150 000 maskintimmar. Och det är något vi uppskattar med Din Maskin som vår maskinleverantör, de har förståelsen för hur viktigt det är för oss att vi håller i gång maskinerna, säger Morgan Sahlin.

Det är en hel del som lyser Prima Power-blått där ute i maskinparken, levererat av Din Maskin.

– Vi är entreprenörer och det är man också hos Din Maskin. De förstår våra behov och vi har nog gemensamt utvecklat varandra, säger Morgan.

Per Selskog instämmer:

– Som maskinleverantör är det tacksamt och utvecklande att få jobba med kunder som Hanza. De har hög kompetens och stor erfarenhet av plåtbearbetning och kan därmed ställa både rätt och utmanande krav på oss som leverantör. Det gillar vi för på det sättet kan vi utvecklas tillsammans vi på Din Maskin, Prima och Hanza. 

Din Maskin i Värnamo AB
Box 742, Silkesvägen 22
331 27 Värnamo
Värnamo kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564705282

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047