23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Halverad energiförbrukning och dubblerad arbetsglädje med MUR & CPI

NIMO i Hova är världens största torkskåpstillverkare. De strävar ständigt efter att förbättra produktionen och bli mer hållbara. En väsentlig komponent i arbetet är DynaMates MUR-system med CPI som möjliggör att de kan mäta och analysera hela sin produktion i detalj.

Resultatet: halverad energiförbrukning, bättre arbetsmiljö, effektivare produktion och ännu mer engagerade medarbetare. Och det är bara början på deras resa tillsammans med DynaMate!

Utmaning
NIMO kunde inte med 100% säkerhet veta hur lång tid det tog för dem att måla deras produkter. De hade även svårt att följa upp och kartlägga vad stoppen i produktionen berodde på. De var i behov av att implementera en smidig lösning som kunde anpassas efter deras produktion, för att löpande förbättra både arbetet och processerna.

Lösning
Lösningen för NIMO blev MUR-systemet med CPI. MUR är ett system för automatisk insamling och mätning av stopp i produktion. Användarna kan mycket enkelt få reda på hur mycket tid de lägger på ställtid och stopp.
Det är A och O när man ska effektivisera sin produktion.

CPI är en tilläggsfunktion till vårt MUR-system som möjliggör mätning av nyttjandegraden på en conveyor, både rörelse och fyllnadsgrad. Tack vare MUR-systemets anpassningsbarhet har vi skräddarsytt en lösning där all data sammanställs utifrån NIMO:s behov.

“Du kanske tror att ett ställ tar 15 minuter, sedan mäter du med MUR och ser att det tar 45 minuter. Då har du direkt identifierat en möjlighet att effektivisera din produktion.”
Peter Hultqvist, Produktansvarig MUR, DynaMate

Resultat
NIMO har nu med hjälp av MUR-systemet genomfört över 400 mätningar, de vet nu exakt vad varje enskild detalj tar att måla. De kan även snabbt och enkelt registrera stopporsaker, hitta och åtgärda felen. Tack vare att de nu kan mäta alla väsentliga delar i deras produktion kan de förbättra flera delar av deras arbete och processer, allt från energiförbrukning till produktivitet.

“Efter installationen av MUR med CPI har vi sett otroliga effekter! Vi har halverat energiförbrukningen och det är mycket enklare att planera produktionen. Nu finns det inga gränser för vad vi kan mäta och förbättra.”
Mikael Fröjdendahl, Produktionsledare Plåt & Måleri, NIMO.

Men systemet har även haft en mycket positiv inverkan på arbetsglädjen, välmåendet och lagkänslan hos NIMO. Nyckeltalen för NIMO:s produktion är synliga för medarbetarna via TV-skärmar i produktionen, dessa uppdateras i realtid. Ett tydligt sätt för medarbetarna att samlas och gemensamt utvärdera sina processer och arbetssätt.

Tack vare informationen som visas på skärmarna har NIMO löpande kunnat anpassa och förbättra verksamheten. Exempelvis har de gått från två skift till ett, förfinat sina upphängningsprocesser och fördelat arbetsbördan på fler personer. Detta har resulterat i att de nu har betydligt färre sjukskrivningar, samtidigt som medarbetarna uppger att de känner sig mer motiverade då de hela tiden kan följa hur de ligger till i relation till uppsatta mål.

Men systemet har även haft en mycket positiv inverkan på arbetsglädjen, välmåendet och lagkänslan hos NIMO.
Nyckeltalen för NIMO:s produktion är synliga för medarbetarna via TV-skärmar i produktionen, dessa uppdateras i realtid. Ett tydligt sätt för medarbetarna att samlas och gemensamt utvärdera sina processer och arbetssätt.

Tack vare informationen som visas på skärmarna har NIMO löpande kunnat anpassa och förbättra verksamheten. Exempelvis har de gått från två skift till ett, förfinat sina upphängningsprocesser och fördelat arbetsbördan på fler personer. Detta har resulterat i att de nu har betydligt färre sjukskrivningar, samtidigt som medarbetarna uppger att de känner sig mer motiverade då de hela tiden kan följa hur de ligger till i relation till uppsatta mål. Dessutom har planeringen blivit lättare, tack vare att de kan mäta hur de ligger till kan de också lättare planera sin tid och ta en gemensam fika när utrymme finns.

“CPI är ett väldigt bra hjälpmedel för oss. Nu kan vi tydligt se brister och avgöra hur vi kan åtgärda dessa. Under arbetsdagen kan vi se hur vi uppfyller våra mål vilket både stärker engagemanget och lagkänslan”
Åsa Rang, Teamleader Måleriet, NIMO.

“Vår resa tillsammans har bara börjat!”
“Samarbetet med DynaMate kännetecknas av ett otroligt proffsigt bemötande. De har inte varit nöjda förrän vi har varit nöjda. Vår resa tillsammans har bara börjat och vi ser fram emot att upptäcka nya möjligheter med hjälp av MUR/CPI”
Mikael Fröjdendahl, Produktionsledare Plåt & Måleri, NIMO.

 

Visste du att..
..NIMO-verken grundades 1944 i ett litet garage i Jönköping av svetsarna Nilsson och Moberg. Idag är de världens största torkskåpstillverkade med drygt 110 anställda. Produktionen finns kvar i Sverige, närmare bestämt i Hova. Förutom torkskåp tillverkar de även även tvättbänkar, tvättlådor, kallmanglar och avfuktare samt diverse andra produkter till klädvårdsrummet.

 

Jämnare produktion och ökad nyttjandegrad med MUR
Med MUR-systemet inkopplat ökade utnyttjandegraden för FM Mattssons gjutceller från 46 procent till 73 procent på sex månader. Läs mer

DynaMate AB
Tallvägen 2
151 21 Södertälje
Södertälje kommun
Sverige
VAT nummer: SE5565289286

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.094