23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vad är en digital tvilling och varför är den betydelsefull?

En stegvis förändring inom produktutveckling som både kan spara tid och göra dina produkter bättre – det låter för bra för att vara sant! Men en digital tvilling kan göra precis det om du använder den på rätt sätt.

Förfallodatum
den 28 mars 2026

Digital tvilling-teknologin representerar en snabbare och mer konstadseffektiv väg ut på marknaden för nya produkter. Det är ett av snabbaste växande segmenten inom teknikbranschen, analytikerna McKinsey & Co har förutspått att den globala marknaden för den digital tvilling-tekniken kommer växa med 60 procent årligen och uppnå 73,5 miljarder dollar 2027. 

Varför är dessa siffror intressanta? Svaret är att de visar den skarpa verkligheten, där dina konkurrenter förmodligen redan använder digitala tvillingar eller håller på att investera i det. Företag som vill förbli konkurrenskraftiga behöver adaptera den här tekniken nu eller riskera att hamna på efterkälke.

Vad är en digital tvilling och hur påverkar den produktutvecklingen?
En digital tvilling är en virtuell kopia av en befintlig eller framtida produkt, designad för att simulera alla egenskaper hos sin fysiska motpart. I grund och botten är digital tvilling-teknologi framtiden för tillverknings—och byggindustri. Tekniken är till hjälp för produktutvecklingsteam som jobbar med allt från elverktyg till kraftverk. 

Möjligheten till interaktion i den digitala versionen ger mer frihet att experimentera samtidigt som den även gör utveckling snabbare, säkrare och mer kostnadseffektiv än att bygga fysiska prototyper. På så sätt ger digitala tvillingar en i stort sett riskfri produktutvecklingsmiljö som ger design- och utvecklingsavdelningar möjlighet att utforska fler alternativ och vara mer kreativa. Möjligheten att använda en digital tvilling som en grundplattform för testning utan behov av fysisk arbetskraft säkerställer att produktutvecklingen blir mer effektiv och att den dessutom inte påverkar verksamheten på verkstadsgolvet.

Hur snabbt en produkt kommer ut på marknaden kan vara avgörande för att lyckas och en digital tvilling är det bästa sättet att snabba på utvecklingen av nya produkter utan att göra avkall på kvaliteten. 

Vilka andra fördelar finns det med digitala tvillingar? 
Andra fördelar med digitalisering är att det hjälper till att skapa återkopplingskedjor för kontinuerlig förbättring av produkter. Internet of Things, IoT, gör dessa fördelar mer lättillgängliga exempelvis genom sensorer som kan leverera data baserad på realtidsanvändning. 

Ett exempel är proaktiv service och underhåll, där informationen möjliggör övergång från visuella inspektioner till digital, datadriven diagnostik. På så sätt säkerställs ett prediktivt underhåll där problem kan upptäckas innan de resulterar i kostsamma driftstopp. 

Att kommunicera dessa data tillbaka till produktutvecklingsavdelningen kan även föra med sig snabbare korrigeringar – helt enkelt genom att göra justeringarna i den digitala tvillingen och få en bild av hur de fungerar innan de överförs till produktionslinan. Dessutom, när kompetent personal kan vara svår att hitta kan digital tvillingteknik hjälpa till att utbilda arbetskraften för att säkerställa högre kompetensnivåer. När ett företag introducerar nya komponenter, produkter eller processer brukar detta innebära att arbetskraften måste utbildas – tidigare har CAD-data, tekniska ritningar och produktspecifikationsblad användas för att säkerställa att alla i personalen – från verkstadspersonal till ingenjörer är uppdaterade och informerade.  Med digitala tvillingarna kan det hela tas flera steg längre tack vare visuella guider som är lättare att förstå.

Vikten av standardisering
I kontexten av högre kreativitet är det viktigt att fortsätta hålla sig till grunderna. Användning av standardkomponenter är en beprövad metod för optimerad produktionseffektivitet, så varför ändra detta när man arbetar med en digital tvilling?

Genom ökad integration mellan standardkomponenter och digitala processer kan påtagliga förbättringar som sträcker sig i allt från förbättrad utskriftskvalitet till minskad stilleståndstid åstadkommas. 

Att använda standardkomponenter i dina digitala tvillingar hjälper dig att utveckla maskiner snabbare och mer exakt, reducera kostnader, risker och komplexitet som det ofta för med sig för tillverkare att implementera nya lösningar. Kort sagt, produktutvecklingsprocesserna utvecklas direkt från allra första början.

Utveckla en digital försörjningskedja
Det är därför viktigt att utveckla en digital försörjningskedja, genom att leta efter partners som kan tillhandahålla digitala versioner av sina standardkomponenter. Leta efter en leverantör med ett etablerat utbud av standardkomponenter som redan har digitala profiler som du enkelt kan integrera i dina digitala tvillingar. Till exempel så har vi på norelem integrerat ett verktyg för produkturval i vår onlinebutik som gör det möjligt för ingenjörer att specificera komponenterna de önskar inklusive material, dimensioner, former och ytterligare funktionskrav. Webbplatsen kommer automatiskt att föreslå de idealiska komponenterna för varje del av projektet. Dessutom gör webbplatsen det möjligt för ingenjörer att få tillgång till och enkelt ladda ner 2d- och 3d-CAD-ritningar av våra komponenter, kompatibla med de flesta designplattformar inklusive Catia, Creo, Inventor, NX, SolidEdge och SolidWorks.

Att förstå hur en komponent fungerar är också viktigt för att kunna använda den korrekt i en digital tvilling. Om du undersöker möjligheterna att använda nya komponenter eller helt enkelt vill ha en uppfräschning om vad en del faktiskt gör, fråga din leverantör.

Support på det här området kan variera kraftigt, men en bra partner kommer att erbjuda tillgänglig och gratis support på området.

norelem ACADEMY training center är en kunskapsdatabas tillgänglig online, som även innehåller exempelapplikationer som bästa praxis-videor. Du kan till och med grotta ner dig ner ytterligare med detaljerade tekniska data om de viktigaste egenskaperna och funktioner för varje komponent. Om du föredrar att istället lära dig ansikte mot ansikte kan norelem ACADEMY komma till dig! norelem SHOWTRUCK kommer till din anläggning och erbjuder fri utbildning.  

Digital expertis 
Tillverkningsindustri och teknik är spännande, dynamiska sektorer. På en alltmer konkurrensutsatt global marknad kan digital tvillingteknik hjälpa dig att förbättra produktiviteten. Men se till att du har rätt partner med ett omfattande utbud av standardkomponenter – i den digitala och verkliga världen –  det kan göra hela skillnaden.

För mer information om norelem ACADEMY, besök norelem-academy.com

Besök norelem.se för att se den kompletta produktkatalogen. 

Om norelem
norelem är världsledande tillverkare och leverantör av flexibla standarddelar och komponenter för maskinteknik. Företaget levererar mer än 100,000 standardprodukter avsedda för standardmaskiner och driftselement samt automationskomponenter. 

98 procent av norelems komponenter finns tillgängliga från lager, med teknisk support för alla våra produkter. Denna omfattande lagerhållning gör det möjligt för norelem att tillhandahålla snabba och pålitliga leveranstider.

Om THE BIG GREEN BOOK
THE BIG GREEN BOOK är både norelems idékatalog och referensbok. Det är den gällande guiden till standardkomponenter.

THE BIG GREEN BOOK kombinerar produktinformation, specifikationer och teknisk information i en enda källa. Den är uppbyggd med hjälp av en logisk sekvens av artikelnummer baserat på produktionsstadier och innehåller referenser för bästa praxis, råd och vägledning.

norelem AB
Wenngarn 443
193 91 Sigtuna
Sigtuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5590714795

Sänd till en kollega

0.078