Bostadshus ger staden glans

| Medlemsnyhet | Företag Mevaco Gmbh

En originell byggnad med överdrag av guldfärgad sträckmetall

”Guld är bra för den som vet att använda det rätt”, menade Johannes Agricola på 1500-talet. Var det kanske hans devis som den österrikiske arkitekten Karl Valentin Schwarzl hade i tankarna när han mer än 400 år senare ritade ett flerbostadshus utöver det vanliga? Under alla omständigheter skiljer sig hans syn på samtida arkitektur en hel del från många av kollegornas. ”På arkitektbyrån PLANAS bygger vi för användaren. Men det hindrar inte att vi samtidigt skapar tidlös arkitektur som också förverkligar människors dröm om en bostad.” En gyllene exempel på drömbostäder finner vi i österrikiska Graz, där byggnaden ”golden skin” i stadsdelen St. Peter ger ett välkommet tillskott av lägenheter i den snabbt växande staden. Till det guldglänsande ytterhöljet användes 800 kvadratmeter sträckmetall av stål från MEVACO och till balkongerna ytterligare 550 kvadratmeter MEVACO sträckmetall av aluminium.

Vägvisande bostadsbygge

”Det är ont om lägenheter i Graz”, säger Robert Wurzinger. Han utsågs av det huvudansvariga företaget S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH till projektledare för den komplicerade sträckmetallkonstruktionen. ”Sedan vi utnämndes till Europas kulturhuvudstad 2003 så har de spännande byggnaderna vuxit upp som svampar ur backen. Barnmuseet i Friedrichgasse är ett exempel, sen har vi Konstens hus, bostadskomplexet Rondo och Ben van Berkels fantasifulla skapelse Mumuth vid konstuniversitetet.” ”En lång rad utmärkta exempel på samtidsarkitektur”, tillägger arkitekten Karl Valentin Schwarzl. ”Men samtidigt är det svårt att bortse ifrån att det skulle gå att göra bra mycket mer på bostadssidan. Det är också därför vi på arkitektbyrån PLANAS har inriktat oss just på att skapa spännande och iögonenfallande arkitektur för människor som ofta försummas av arkitekturen.“

En svårexploaterad tomt

Förutom ambitionen att skapa något nytt och unikt för de boende ställde tomtens placering också krav på nytänkande. ”Dels går den kraftigt trafikerade St. Peter-huvudgatan här, dels finns det andra bostadshus precis i närheten”, förklarar Karl Valentin Schwarzl. ”Det var därför vi placerade entréerna på nordsidan och öppnade huset åt söder. Sedan beslutade vi oss för det gyllene skalet som löper utanför fasaden. Det skärmar både av huset mot gatan så att vi fick fritt spelrum att utforma lägenheterna som vi ville. Dessutom manar byggnaden till eftertanke. De som går eller åker förbi blir nyfikna och börjar fundera på vad som döljer sig där innanför?”

Klart på bara ett år

Svaret är att den guldgränsande streckmetallen döljer ett exklusivt bostadshus. En byggnad som satte alla som var involverade i byggprocessen på prov eftersom det krävdes avancerade tekniska lösningar. ”Ja, det var ett rätt lurigt uppdrag”, säger Robert Wurzinger, sakkunning i stålkonstruktions- och smidesarbeten. Dessutom var tidsramarna snäva. ”Startskottet för själva bygget gick sommaren 2015 och redan ett år senare firade vi att det var klart. Det gällde både att hålla sig exakt till beräkningarna och samtidigt hantera alla tekniska utmaningar.”

Precisionssamarbete mellan verkstad och planeringsansvariga

Bland annat saknades en konstruktionsritning för själva skalet, så man stod utan exakta mått och detaljerade uppgifter om hur denna del av planritningen skulle förverkligas. ”Det gjorde att den tredimensionella fasaden framförallt kom till i ett 3D-CAD-program”, säger Robert Wurzinger. ”När man tittar på huset ser man tydligt det utstickande frampartiet. Där löper den svängda fasaden samman med en lutande konisk yta. Den här delen var vi tvungna att sätta ihop i verkstaden hos S. Jaritz Stahlbau & Montage. Det ställde stora krav på att samarbetet mellan tillverkare och planläggningskontor.” 

Snabb leverans avgörande

”MEVACO kunde leverera stora kvantiteter sträckmetall snabbare än konkurrenterna”, säger Robert Wurzinger. ”Det var ett viktigt argument för oss.” Förutom 800 kvadratmeter MEVACO sträckmetall av stål, romb 100x40x10, med guldfärgad beläggning till det utanpåliggande ”skalet” behövdes ytterligare 550 kvadratmeter 2 mm tjock MEVACO sträckmetall av aluminium, romb 110x52x24, efterbehandlad med pulverlackering, till balkongerna. Medan sträckmetallen tillverkades enligt specifikationerna var byggarbetarna redan igång med att montera en stabil underliggande konstruktion av profilrör med rostfria fästankare på betongkonsolerna. När sträckmetallen hade levererats skulle samtliga färgade ytor pulverlackeras ytterligare en gång. ”Sedan kunde vi svetsa på sträckmetallen på förborrade plattstål som gick hela vägen runt men inte var sammansvetsade”, förklarar Robert Wurzinger. ”När det var klart skruvade vi upp alltsammans med borrskruvar på underkonstruktionen.”

Sträckmetallens elasticitet bibehålls

För att kunna kompensera för sättningar och eventuella variationer i längd var det nödvändigt att tillverka den vertikala underkonstruktionen våningsvis. ”Då kunde vi kompensera för ett eventuellt spel”, säger projektledaren. ”Det var också därför vi satte på en ram på sträckmetallen, men lät bli att svetsa ihop den i hörnen. På så vis bevaras sträckmetallens elasticitet.”

Helnöjda arkitekter

Till arkitekternas stora glädje klarade S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH och projektledaren Robert Wurzinger såväl tekniska som logistiska utmaningar inom utsatt tid och utan att gå över budget. ”Det grejade de riktigt bra”, säger Karl Valentin Schwarzl och tillägger: ”För alla oss som var inblandade är golden skin ett bevis på att vi även när det gäller bostäder kan åstadkomma arkitektoniskt nyskapande trots en tajt budget.” Med andra ord verkar det stämma att guld är bra för den som vet att använda det rätt.

www.mevaco.se

 


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Mevaco Gmbh

Vordere Karlstraße 12
73033 Göppingen
Tyskland
Mevaco Gmbh

Bilder och video

MEVACO_GS_GRAZ-8055MEVACO_GS_GRAZ-8206MEVACO_GS_GRAZ-8211MEVACO_GS_GRAZ-8451

Sänd till en kollega

0.062