23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Nära samverkan gav fjäderlösning för lösa lastbilshjul

Lesjöfors har medverkat i ett innovationsprojekt där ett lås för hjulmuttrar på lastbilar tagits fram. Den nyskapande tråddetaljen hindrar lastbilshjul från att ramla av med en enkel och återanvändningsbar anordning.

Lesjöfors Industrifjädrar i Nordmarkshyttan kontaktades av innovatören Jonas Flädjemark från Flädjemark Sports med en förfrågan om hjälp att utveckla ett nytt hjulmutterlås för lastbilar. Kravet var att produkten skulle kunna monteras och avmonteras utan specialverktyg på vilket verkstad som helst. En annan viktig faktor var hållbarhet med en lång livslängd för produkten. 

Prestigelöst och professionell process
En grundidé för produkten fanns, men behövde utvecklas. Medarbetare i Nordmarkshyttan involverades och utarbetade förslag som förbättrade tråddetaljen både funktions- och tillverkningsmässigt. Resultatet blev ett lås, Nutblock, helt i rostfritt stål. 
- Att låta tillverkaren av ens innovation komma in tidigt i processen innebär att man inte behöver göra om saker och ting flera gånger och håller både ner kostnader och arbetstid. Sen är det också så att ju fler som tänker runt den färdiga produkten, gynnar slutresultatet. Detta gäller särskilt om man som i Nordmarkshyttan jobbar helt prestigelöst och oerhört professionellt. Man kände sig verkligen trygg som innovatör, då jag inte sökte det färdiga patentet förrän vi var säkra på funktion och design av hjulmutterlåset, säger Jonas Flädjemark. 

Lanserad på den europeiska marknaden
En positiv sidoeffekt i arbetet med Nutblock var att med några små justeringar i tillverkningsprocessen så kan låset anpassas till vilken fälg/bultmönster som helst. Distributionsavtal av produkten har skrivits med Safety Seal Europe som samarbetar med de flesta ledande verkstadskedjorna för däck och fälg i Europa.

Lesjöfors AB
Lagergrens gata 2
652 14 Karlstad
Karlstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5560013251

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.031