23948sdkhjf

Höghållfast aluminium i fokus för AP&T på Automotive Circle – Materials in Car Body Engineering

| Medlemsnyhet | Företag AP&T

Vilka materialkoncept och tillverkningsprocesser finns tillgängliga idag för tillämpning inom en nära framtid?

Det var huvudfrågan för konferensen Materials in Car Body Engineering, som anordnades av nätverket Automotive Circle i Bad Neuheim, Tyskland 15-17 maj. 

Dr Michael Machhammer, Senior Engineer Technology Development på AP&T och Dr Henk-Jan Brinkman, chef för TCS & Product Development på Hydro Aluminium presenterade AP&T:s nya "multi-purpose" produktionslinje och en höghållfast aluminiumlegering skräddarsydd för AP&T:s varmformningsprocess.

– På Automotive Circles evenemang träffas fordonstillverkare, underleverantörer och forskare för att presentera nya idéer, processer och produkter. Materials in Car Body Engineering var ett utmärkt tillfälle att berätta om hur vår produktionslösning för varmformning av höghållfast aluminium skapar förutsättningar för en kostnadseffektiv produktionsprocess, utökade tillverkningsmöjligheter och förbättrad funktionalitet för lättviktskomponenter till bilkarosser, säger Michael Machhammer.

Med AP&T:s lösning kan komplext utformade komponenter tillverkas av höghållfast aluminium. Det gör det möjligt att använda tunnare aluminiumplåt eller att ersätta stål och på så sätt sänka karossens vikt med 30 till 40 procent.

– I branschen finns ett stort intresse för tekniken i sig, men vi fick också många frågor om ekonomi. Ser man till totalkostnaden per producerad komponent är vår lösning mycket konkurrenskraftig, bland annat tack vare att komponenter som idag tillverkas av flera sammanfogade delar nu kan produceras i ett enda formningssteg.

Den som besöker Automotive Circles nästa konferens, EuroCarBody 2018, i oktober har möjlighet få mer information om den nya formningsteknologin. AP&T kommer att visa en komplext formad karosskomponent med konstruktionselement baserade på geometri för en dörring och ett inre dörrparti.

 aptgroup.com

Medlemsnyhet

Företag
AP&T

Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Sverige
AP&T

Sänd till en kollega

0.102