23948sdkhjf

Forskar inom smältsvetsning – kan bidra till en hållbar framtid

Efter en vända i Finland för att ta ännu en magisterexamen inom teknik blev Paul Kah fascinerad över hur avgörande svetsning är för tillverkningssektorn. Efter den insikten valde han att lägga fokus med målet att nå en framtida karriär inom Europa efter sin examen. Idag arbetar han som professor inom svetsteknologi på Högskolan Väst.

Redan i unga år väcktes Paul Kahs intresse för svetsmetoder berättar han i en nyhet. Idag är han professor i svetsteknologi och programchef på Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan Väst. Om dagarna forskar han bland annat om hur litiumjonbatterier i elfordon kan bli mer hållbara och mer tillförlitliga.

– Mitt forskningsområde är svetsteknologi, speciellt processkontrollsystem som kan optimera bågsvetsprocesser. Forskningen syftar till att förbättra svetskvaliteten och svetseffektiviteten. Utöver det arbetar jag med artificiell intelligens i gasbågsvetsprocesser för att förbättra systemintegration, svetsekonomi och svetskvalitet, säger han i nyheten.

Främst handlar hans forskning om framsteg inom smältsvetsning som kan bidra till att uppnå målen för hållbar utveckling.

– I vår forskargrupp ökar vi processförståelsen. Den är nödvändig för att kunna välja optimala parametrar för avancerade svetstekniker och därmed förbättra svetsfogens egenskaper.

Efter många år av studier och en doktorsexamen tilldelades han ett 3-årigt post-doc-stipendium av Finlands Akademi och kunde därefter arbeta som huvudforskare i flera intressanta projekt. Från 2016 till 2017 arbetade han ett halvår som senior forskare vid Peter the Great St. Petersburg Polytechnic University. Men sedan 2021 är han professor i svetsteknologi och programchef vid Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan Väst.

Finns det något område du vill utforska mer?

– Forskningsframsteg inom smältsvetsning förväntas förbättra metoder för additiv tillverkning och reparationer. Det är ett intressant område med stor utvecklingspotential. Jag skulle också vilja arbeta mer med utvecklingen av litiumjonbatterier för att få bättre materialegenskaper, större tillförlitlighet och förbättrade långtidsegenskaper. Här har kvaliteten på svetsfogarna mellan komponenter i litiumjonbatterier en avgörande betydelse. Om svetsfogarna är av låg kvalitet kan många allvarliga problem uppstå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097