23948sdkhjf

35 miljoner till forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet

35 miljoner kronor ska delas mellan Mälardalens universitet, Örebro universitet och Linnéuniversitet. Pengarna ska gå till tre forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet.

Förutom de 35 miljonerna från KK-stiftelsen, kommer ett 20-tal medverkande företag att bidra med motsvarande insatser i projekten.

– När akademi och näringsliv samverkar i gemensamma forskningsprojekt föds nya idéer och ytterligare projekt och samarbeten formas som ger nytta för båda parter. I det här programmet Synergi möjliggörs forskning som kan behöva kompetens från olika forskningsområden för att besvara en komplex frågeställning. I årets omgång inkom elva ansökningar inom en bred palett av områden, varav tre projekt beviljades medel, säger Yvonne Fors, programansvarig KK-stiftelsen i ett meddelande.

Ett av forskningsprojekten vid Mälardalens universitet ska undersöka möjligheter att installera redan använda batterier i energilagringssystem. Detta tillsammans med fordonstillverkare och elbolag. Med projektet vill man förlänga batteriernas livslängd och minska miljöpåverkan.

– Transportsektorn är en avgörande aktör för att uppnå EU:s klimatneutrala mål till 2050. Här är elektrifieringen av fordon av största vikt. Flera ton litiumjonbatterier kommer att ”pensioneras” 2030, och därför är det nödvändigt att behålla värdet på dessa elfordonsbatterier genom ett cirkulärt tillvägagångssätt. De största miljömässiga och ekonomiska fördelarna uppnås om batterier först återanvänds och sedan återvinns, säger projektledaren Koteshwar Chirumalla som är docent inom produkt- och processutveckling vid Mälardalens universitet.

Volvo Construction Equipment AB är ett av de medverkande företagen. Andreas Hjertström,ansvarig för forskningssamarbeten vid Volvo Construction Equipment, kommenterar projektet.

– Med detta samarbete förväntar sig VOLVO CE att tillgodgöra sig kunskap om cirkulära affärsmodeller och digital tjänsteportfölj kring elfordon och batterier, digital tvilling för batterier samt operativa strategier för kundernas siteoptimering för att driva intern och extern transformation för cirkularitet.

Forskningsprojektet sker även tillsammans med Epiroc Drills AB, Svealandstrafiken AB, Northvolt Revolt, ABB E-mobility, KPRO AB, IBM Svenska AB, Cling Systems AB, CanaryBit AB.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11