23948sdkhjf

Svårt att locka studerande inom tillverkning – ansökan får stå öppen

Det är svårt att locka folk till yrkesutbildningar inom teknik och tillverkning trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden. De flesta av yrkeshögskolans utbildningar hade sista ansökningsdatum i mitten av maj, men i hopp om att fler ska söka utbildningar inom området låter man dem stå öppna.

Sedan 2014 har antalet utbildningsplatser hos yrkeshögskolan fördubblats och intresset har ökat för utbildningsformen. I pressmeddelandet skriver de att anledningen kan bero på att deras utbildningar är korta och att de i hög utsträckning leder till anställning

– Yrkeshögskolan erbjuder korta utbildningar som leder till jobb. Det är en av de främsta orsakerna till att utbildningsformen blivit så populär. Men utbildningsformen rymmer också en del mindre kända yrkesroller som har svårt att rekrytera studerande, säger Johan Lindahl, pressansvarig på Myndigheten för yrkeshögskolan.

Ett utbildningsområde som har svårt att locka studerande är Teknik och tillverkning, trots att det råder stor brist på kompetens inom området på arbetsmarknaden. Därför är ansökan fortfarande öppen till de 122 av yrkeshögskolans utbildningar inom området distributionselektriker, vindkrafttekniker, kyl- och värmepumpstekniker och underhållsingenjör.

– Antalet sökande till yrkeshögskolans teknikutbildningar har dubblerats de senaste fem åren, men den starka efterfrågan på arbetsmarknaden och yrkeshögskolans expansion gör att det ändå är svårt för en del yrkeshögskolor att hitta tillräckligt många studerande, säger Johan Lindahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078