23948sdkhjf

Uppdaterad: Tre döda vid robotattack mot SKF:s fabrik i Ukraina

Under morgonen träffades SKF:s fabrik i Ukraina av en rysk robot. Tre ur personalen är döda och fabriken är nu stängd.

SKF, med huvudkontor i Göteborg, har en fabrik i staden Lutsk i nordvästra Ukraina. Lutsk drabbades under tisdagsmorgonen av flera ryska robotattacker, vilket GP var först med att rapportera om.

– Det är en mycket tragisk händelse, vi har förlorat tre kollegor, säger Carl Bjernstam, presschef på SKF till SVT.

Fabriken ska ha tagit en direktträff och enligt den ukrainska räddningstjänsten kollapsade delar av byggnadsstrukturen och en brand bröt ut när roboten slog ner i byggnaden.

SKF har runt 1 100 anställda i Ukraina varav  majoriteten är baserad vid fabriken i Lutsk. I samband med krigsutbrottet i början av förra året stängdes fabriken ner.

– En tid senare återupptogs arbetet och vi har kört på sedan dess, säger Carl Bjernstam.

Efter robotattacken har de nu stängt fabriken.

– Vi har stängt fabriken och alla medarbetare har skickats hem. Vi undersöker just nu hur stora skador det rör sig om, säger Carl Bjernstam.

– Vårt främsta fokus är såklart våra medarbetare och deras säkerhet. Just nu pågår ingen verksamhet, sedan får vi se hur utvecklingen ser ut framöver och vad som händer, säger Carl Bjernstam till GP.

Ihor Polistjuk, borgmästaren i Lutsk, säger att 200 000 Hryvnia, som motsvarar cirka 58 500 kronor, ska betalas ut till de omkomnas familjer, det rapporterar GP som hänvisar till Pravda. Staden ska även stå för begravningskostnader. De som skadades i samband med olyckan kommer även få behandling och rehabilitering kostnadsfritt.

Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) kommenterar händelsen under en pressträff där regeringen meddelar ökat militärt stöd till Ukraina.

– Jag fick precis de här uppgifterna så jag har inte kunnat verifiera dem, men det är ett mönster att Ryssland anfallit en rad olika typer av mål och att man gör det systematiskt och angriper civila mål och använder fjärrstridsbekämpning för att göra det, säger Jonson.

– Vi följer naturligtvis det här noggrant, och vi stöttar Ukraina på olika sätt.

Texten uppdaterades 8:04.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128