23948sdkhjf

Ny testbädd för elektromobilitet invigd: "Betyder jättemycket"

Nyligen invigdes SEEL, Sveriges nya anläggning för provning och forskning inom batteriteknik för elfordon på Hisingen i Göteborg. I och med det når Sverige en milstolpe i omställningen till en mer hållbar transportsektor.

Den nya testbädden ska underlätta säker elektrifiering inom alla transportslag och förstärka konkurrenskraften både inom industrin och i Sverige som land.

Invigningen av  SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory, lockade flera hundra personer, däribland många representanter från fordonsindustrin och regeringen, skriver Business Region Göteborg i ett pressmeddelande.

– Tack alla ni som har varit med att förverkliga SEEL. Det har varit en lång resa hit, men SEEL har goda förutsättningar att bli ett världsledande testcenter för elektromobilitet, och därmed ett viktigt redskap för att leda den globala utvecklingen mot ökad hållbarhet, sa Ebba Busch, energi- och näringsminister under invigningen.

Bland annat fick besökarna se en rad riggar där prestanda testades i enskilda battericeller, hela batteripaket och hela fordon under olika klimat- och temperaturförhållanden.

SEEL omfattar även enheter i Borås och Nykvarn och ägs gemensamt av Chalmers och RISE. Här ska forskare och industrins utvecklare att mötas för att ta fram nya lösningar och öka takten i kunskapsuppbyggnaden.

Aktiva parter i SEEL är Volvo Cars, Scania, SEVT och Volvo Group. De är också "garantikunder" och kommer att bedriva utvecklingen i de tre anläggningarna.

– Det här handlar om en samhällsmässig omställning, att gå från en brun fossilbaserad till en grön plattform för transportsektorn. Och då måste alla vara med. Volvo är i produktion sedan ett antal år, men vi måste samarbeta ännu mer för att accelerera omställningen till eldrift. Här kommer SEEL att betyda jättemycket, som anläggning och mötesplats. Vi behöver stärka ekosystemet med alla de fantastiska bolag vi har runt oss: start-ups, men också duktiga etablerade stora företag, underleverantörer och teknikföretag. Alla behöver vara med. Nu kör vi, säger Martin Lundstedt, vd för Volvo Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078