23948sdkhjf

Många unga skadas på jobbet

Många unga som haft sommarjobb i år har saknat kunskap om risker och rutiner vid olyckor. Sedan i våras har Arbetsmiljöverket sett över 2 000 brister som arbetsgivare måste göra något åt, det rapporterar Ekot.

Unga sticker ut i antalet arbetsolyckor på jobbet och många saknar kunskap om risker och rutiner vid olyckor.

– Det är en trend som vi ser fortsätter. Vi kan se att vi har ställt en hel del krav, så arbetsgivaren har ju ett viktigt ansvar, säger Lise-Lotte Hamfelt, nationell samordnare på Arbetsmiljöverket, till Ekot.

Varje sommar skadas cirka 1 500 unga så allvarligt på sin arbetsplats att de behöver sjukskriva sig.

I våras inledde Arbetsmiljöverket en så kallad riktad tillsynsinsats för att komma åt de arbetsgivare som har brister. Totalt hade de genomfört över 12 000 kontroller och sett över 2 000 brister som arbetsgivaren måste göra något åt. Det handlar bland annat om att undersöka och riskbedöma arbetsmiljön, rutiner vid tillbud och kemikaliehantering.

Målet är att satsningen ska pågå även nästa år och fokusera på unga som sommarjobbar eller fått sitt första jobb.

Att det brister i arbetsmiljön kan bland annat bero på att arbetsgivaren ser riskerna på arbetsgolvet som självklara, men som inte den unga ser.

Risker med arbete inom industri och verkstad

Arbetsmiljön inom verkstad och industri kan innebära många risker. Det kan vara buller, vibrationer och kemikalier. Ett arbete kan vara för ensidigt med upprepade rörelser vilket kan slita på kroppen. Exempel på andra risker är att lyfta tungt eller röra sig där det är trångt.

Minderåriga får inte använda maskiner där de kan skada sig på rörliga delar. Ungdomar utan utbildning får bara använda maskiner där det finns skydd som gör att maskinen stannar helt innan det går att nå farliga rörliga delar.

Inom till exempel gruvindustrin finns även risker med höga höjder, fallande föremål, snubbelrisk och stora mängder damm och gaser.

Arbetsmiljöverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094