23948sdkhjf

Två grafenföretag vinner innovationstävling

Vinnare i SIO Grafens innovationstävling 2023 blir de två företagen Adsorbi och Glenntex.

De unga grafenföretagen får tillsammans dela på 600 000 kronor.

– Två vinnare av exceptionell kvalitet, viktiga framtidsbolag inom svensk industri, säger tävlingsledare Jon Wingborg från SIO Grafen i en kommentar.

Det var under Swedish Graphene Forum i Lund, Sveriges största årliga konferens för grafen och andra 2D-material, som vinnarna applåderas fram.

­– Vi har sett sex finalister av mycket hög kvalitet med nyskapande innovationer inom grafen och 2D-material. Det pekar på en ljus framtid med nya spännande produkter, säger Jon Wingborg.

Adsorbi har tagit fram ett patenterat material som kan användas där luftföroreningar brukar vara ett problem, i luftfilter, produkter som tar bort dålig lukt och på museer för att skydda konstverk.

– Det här priset betyder jättemycket för oss och kommer verkligen hjälpa oss framåt i vårt arbete med att integrera grafen i vår produkt, säger Kinga Grenda från Adsorbi.

Vad gäller Glenntex drar de nytta av styrkan med grafen på ett annorlunda sätt. De använder nämligen material för att förenkla och förbättra återvinningen av plast.

– Vi är väldigt glada för priset och kommer använda pengarna på bästa vis för att möta utmaningar inom vårt viktiga område, säger Savannah Zacharias från Glenntex.

Om tävlingen:

SIO Grafens innovationstävling har pågått sommar och höst och kulminerade med veckans prisutdelning. Vinnarna, som bägge har ursprung från forskning på Chalmers i Göteborg, vann 300 000 kronor per bolag efter att ha pitchat sina idéer inför publik och en namnkunnig jury.

SIO Grafen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078