23948sdkhjf

Förväntan och verkligheten stämmer inte när det gäller sociala robotar

Vi förväntas oss mer av sociala robotar än vad de faktiskt kan prestera. Det menar Julia Rosén, doktorand i informationsteknologi vid Högskola i Skövde.

Doktoranden menar att vi idag är närmare teknologin än någonsin. Trots det påverkar filmer och serier vad vi förväntar oss av teknologin.

I film har robotar ofta tankar och känslor, något som inte stämmer. Enligt Julia Rosén skapas ett förväntas gap.

– Det finns en skillnad mellan användares förväntningar på sociala robotar och de faktiska förmågor sociala robotar har. I min forskning har jag studerat förväntningarnas roll och relevans i interaktionen mellan människa och robot, säger Julia Rosén, i ett pressmeddelande.

Julia Rosén har därför genom forskning skapat ett utvärderingsramverk, detta för studera människornas förväntan på sociala robotar.

– Mitt arbete kan användas för att systematiskt förstå hur förväntningar påverkar interaktionen mellan människa och robot. Resultaten är även relevanta för utvecklare av sociala robotar då min forskning kan informera om hur man kan minska förväntansgapet och med den kunskapen skapa bättre användarupplevelser.

Men vad är då en social robot? En social robot ska interagera med människor på ett socialt sätt. Deras beteende ska även liknas vid mänskliga beteenden. 

Möjliga användningsområden för en social robot

Vård, terapi, utbildning, service, sällskap och hemautomation

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095