23948sdkhjf

Antalet varsel har ökat med 40 procent i år

Antalet konkurser ökade under det första kvartalet i år. Nya siffror från kreditupplysningsföretaget UC visar att även varsel kopplade till konkurser har ökat.

Varsel till följd av konkurser har ökat med 40 procent inom alla sektorer. 

– De långvarigt höga konkurstalen inom flera branscher, såsom byggindustrin och hotell- och restaurang, får tydliga konsekvenser på arbetslöshetsstatistiken då varsel inom dessa branscher ökar. Hittills spår de flesta bedömare en arbetslöshetsnivå på drygt 8 procent, vilket är ett tufft läge men inte katastrofalt i jämförelse med tidigare lågkonjunkturer, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Hon tror att den stora utmaningen framöver kommer vara att hålla ner den siffran och hoppas att vändningen inte är så långt borta.

– Konkurserna kommer troligtvis att minska till sommaren då många bedömer att marknaden vänder. Ränteeffekterna kommer att dröja och nystarterna pekar enligt vår statistik sedan 2023 nedåt. Det kommer att ta tid för både marknad och hushåll att återfå kapital och förtroende framöver för att bidra till tillväxt, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094