23948sdkhjf

Ganska redo för AI men inte cyberhot

Tillverkningsindustrin är väl förberedd på användningen av artificiell intelligens. Värre är det med cyberhot, där industrierna är särskilt väl rustade mot.

Cisco har under de senaste månaderna sammanställt näringslivets beredskapsnivå både när det gäller tillämpningen av AI och cyberhoten.

I samband med industrimässan i Hannover har Cisco kartlagt den europeiska tillverkningsindustrin. I Sverige står sektorn för cirka 20 procent av svenska näringslivets förädlingsvärde.

– När vi pratar om hur praktiska AI-tillämpningar förändrat vår vardag hittills stannar samtalet ofta kring den del som kallas generativ AI, och hur den kommer att påverka olika former av interaktioner och kundbemötande, och på längre sikt olika kreativa yrken, säger Thomas Brännström, CTO på Cisco Sverige, och tillägger:

– Men utvecklingstakten är inte mindre inom andra AI-områden, och de snabba framstegen och investeringsviljan innebär både snabbare utvecklingstakt för specialiserad hårdvara som DPU-processorer, och för molntjänster”, säger Thomas Brännström, CTO på Cisco Sverige.

Riskerna ökar i takt med digitaliseringen. Mellan 2020 och 2023 fördubblades antalet uppkopplade enheter globalt. 2030 förväntas det ha skett en fördubbling gentemot dagens uppkopplade produkter.

Enligt Cisco befinner sig endast 19 procent av europeiska tillverkningsföretag i de två högsta nivåerna av cybersäkerhetsmognad.

– Om maskinerna i produktionsmiljön inte är motståndskraftiga mot cyberattacker är det ett stort problem. Att inte ansluta maskiner till nätverk påverkar konkurrenskraften negativt men att ansluta dem utan att de är säkra kan få svåra konsekvenser för hela verksamheten på lång sikt. Här behöver det helt enkelt göras mer, säger Thomas Brännström i en kommentar.

Det går bättre när det gäller AI. 34 procent av de europeiska tillverkningsföretagen har uppnått de två högsta nivåerna. Cisco poängterar också att tillverkningsindustrin ligger för andra industrier inom AI-området.

Vid en närmaren blick på Sverige så sticker det svenska näringslivet ut – i en negativ bemärkelse. 14 procent av de svenska företag som deltog i studien befann sig i de två högsta betygskategorierna.  80 procent av de tillfrågade förväntar sig en cyberattack med skadeverkningar kommande två år. 

– Det är en gammal sanning att investeringsviljan är större när det gäller att dra fördelar av möjligheter än den är för att förebygga hot. Därför är det bra att båda frågorna ses som prioriterade för framtiden – eftersom båda är oerhört viktiga. Ett företag som vill vara väl rustat för framtiden måste hitta rätt balans för att lyckas uppnå säker digitalisering till maximal nytta, avslutar Thomas Brännström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079