23948sdkhjf

Business Sweden: Geopolitisk oro påverkar affären

En undersökning från Business Sweden pekar på att spänningarna kommer att öka.

Totalt tre av fyra exportbolag bedömer att den geopolitiska oron har en direkt påverkan på företagets verksamhet.

– Hela tre fjärdedelar av företagen uppger att det geopolitiska läget har en direkt påverkan på deras verksamhet på utlandsmarknaden. Dessvärre lär inte dessa spänningar mildras, utan om något intensifieras. Alla företag behöver idag ha en väl genomarbetad krishanteringsplan, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

En svag krona är samtidigt ett stöd, visar en ny undersökning från Business Sweden.

– Vi ser i resultatet att kronkursen har en stor påverkan och ger drygt hälften av industriföretagen bättre förutsättningar att vinna exportaffärer på utlandsmarknaden, uppger Lena Sellgren.

Den svenska basindustrin såsom trä och papper, stål och metall samt kemi och läkemedel, är de som vinner mest på den svaga kronan, enligt undersökningen. För branscher med en stor andel insatsvaror från utlandet, däribland fordon och elapparatur och elektronik, är uppsidan av en svag krona betydligt mindre.

– Att vissa företag med ett stort importinnehåll får sämre förutsättningar är ingen överraskning eftersom det blir dyrare att importera. Men en intressant insikt är att tre fjärdedelar av respondenterna har utrymme att föra över ökade kostnader för till exempel insatsvaror i prishöjningar för utlandskunder, fortsätter Sellgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063