23948sdkhjf

Motorer med hög verkningsgrad

ABB lanserar en ny generation AC-motorer med högre verkningsgrader och större livscykelutbyte och delar in sitt standardutbud av AC-motorer i tre grupper, Standardmotorer, Industrimotorer och Processmotorer.

De viktigaste förbättringarna i dessa motorer framgår av deras verkningsgradsvärden. Alla motorer inom industri- och processkategorin uppfyller verkningsgradskraven enligt EFF1, EPAct och Australian MEPS. Standardmotorer uppfyller utan vidare kraven enligt EFF2. 

 - Med dessa nya motorer tar vi begreppet livscykelutbyte till en ny nivå. Utöver högre verkningsgrader har ett antal egenskaper i motorn förbättrats för att ge ökad tillförlitlighet och livslängd, såsom lager och kylning. Nytt utförande på lager ger upp till 30 % högre livslängd och med de nya permanentsmorda lagren kan belastbarheten ökas med 60 % för byggstorlekar: 160-250, säger Stellan Rosenquist, produktchef vid ABB Svensk Försäljning Motorer och Drivsystem. De nya motorerna finns med effekter från 0,06 till 95 kW, medan byggstorleken börjar vid 56 och täcker hela området upp till 250. Större motorer är under utveckling eller omkonstruktion. Motorstommarna består av gjutjärn eller aluminium. Särskild vikt har lagts vid motorernas robusthet. I de större storlekarna utrustas aluminiummotorer med lagersköldar av gjutjärn, medan man för mindre motorer främst har fokuserat på verkningsgraden. Samtidigt har ABB delat in sitt hittillsvarande utbud av lågspänningsmotorer i tre grupper; process-, industri- och standardmotorer. Processmotorer har en stomme av gjutjärn och är avsedda att uppfylla de hårdaste kraven inom processindustrin. De uppfyller den högsta verkningsgradsklassen och finns tillgängliga i alla varianter och med en mängd tillbehör. Industrimotorer finns med stomme av aluminium, stål och gjutjärn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14