23948sdkhjf

Södra Cell Värö avskaffar fossila bränslen

Södra Cell Värö planerar att år 2012 vara världens första massatillverkare som är helt oberoende av fossila bränslen för sin dagliga drift.

Med hjälp av ett investeringsprogram på 500 miljoner kronor kommer fabriken i Sverige att tillgodose sina energibehov med vedbaserat biobränsle. Företaget tror dessutom att detta kommer att vara det första exemplet på en processindustri överhuvudtaget (inklusive kemikalier, stål, kol, massa och papper samt glas).

 Projektet innefattar en ny indunstningsanläggning och en barktork som kommer att tas i drift 2010. Projektet kommer att minimera behovet av barkförbränning i processen och transformera barköverskottet till högvärdigt biobränsle samtidigt som massafabrikens behov av brännolja försvinner helt med undantag för till exempel uppstart. Den sammanlagda minskningen av fossil koldioxid kommer att vara 75 000 ton per år. 

 - Arbetet med att minska beroendet av fossila bränslen startade redan under den förra toppnoteringen av oljepriset. Vi ligger därför bra till för att helt gå över till biobränslen, säger Gunilla Saltin, vd för Södra Cell och f.d. fabrikschef på Södra Cell Värö. Energieffektivitet är ett av våra mest prioriterade områden, både ur miljöperspektiv och kommersiellt. Det känns dessutom mycket bra att den träråvara som används i fabriken också kan ge nödvändig processenergi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058