23948sdkhjf

Svensk högteknologi på luftballong över Atlanten

Lördag den 28 juni 2008 lyfte det ballongburna vetenskapliga experimentet MEAP från Rymdbolagets uppsändningsbas utanför Kiruna. Syftet med flygningen är att utföra tester av en ny masspektrometer som planeras skickas ut till olika planeter i framtiden.

Experimentet lyfte med en stor ballong på 334 000 m3 (cirka 100 m i diameter) och nådde topphöjden på 36 km inom 2 timmar. Om ungefär 5-6 dagar kommer nyttolasten att separeras från ballongen och landa med fallskärm i norra delen av Kanada eller Alaska. Bärgningen sker med helikopter efter landningen. Den tekniska målsättningen för flygningen är att utvidga möjligheterna att genomföra långa ballongflygningar från Esrange runt nordpolen under sommartid. Den här typen av flygningar, så kallade cirkumpolära flygningar, har gjorts vid ett flertal tillfällen vintertid. Nu vill man göra samma sak under sommaren då midnattssolen bidrar till att ladda batterier ombord via solpaneler. - Den här lyckosamma uppsändningen är ett mycket viktigt steg i Rymdbolagets utveckling av ballongverksamheten, säger Olle Norberg, chef på Esrange Space Center. Vi arbetar just nu intensivt med att utveckla långa flygningar runt nordpolen så att de ska bli möjliga året om. Arbetet innebär både tekniska utmaningar och att få tillstånd att flyga över Ryssland. För att kunna hålla kontakt med en ballong som flyger runt nordpolen måste en hel del nya tekniska system utvecklas. Ballongen flyger bortom horisonten redan efter första dygnet och då måste man använda andra kommunikationssystem än de som brukar användas då ballongen är inom synhåll. I det här fallet har det konstruerats ett system som kommunicerar via satellitsystemet Iridium. 
MEAP står för Mars Environment Analogue Platform , och är ett vetenskapligt samarbete som drivs av University of Bern i Schweiz och Institutet för rymdfysik i Kiruna. Det är ett projekt som spelar en viktig roll i att utveckla liknande instrument för planet- och atmosfärsforskning, speciellt lämpade för Mars och Venus. Eftersom förhållandet i jordens atmosfär på 30-40 km höjd är påfallande likt det som råder på Mars yta, är en ballong på denna höjd en utmärkt testplattform för instrument som ska skickas till Mars. MEAP- ballongen bär med sig ett instrument som kallas för P-BACE (Polar Balloon Atmospheric Composition Experiment) som ska göra mätningar av atmosfärens komposition. P-BACE har ett masspektrum som är betydligt bredare än det av tidigare liknande instrument och kan därför möjliggöra väldigt intressant forskning i atmosfären.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109