23948sdkhjf

IF Metalls åtgärdsprogram för industrin

IF Metall har presenterat ett åtgärdsprogram med anledning av de många varslen inom industrin. Det krävs en rad olika åtgärder även under en lågkonjunktur för att säkerställa industrins framtid.

Det behövs kortsiktiga insatser för att hantera akuta kriser, men även satsningar på att bygga långsiktiga framgångsfaktorer. Forskning och utveckling - stärka den industrinära forskningen
 Utbildning - uppgradera kompetensen hos arbetskraften
 Riskkapital - nytt liv i de mindre företagen
 Infrastruktur - koncentrera insatser till flaskhalsarna
 Offentlig upphandling - stöd till innovationsutveckling
 Regelverk energiförsörjning
 stärk långsiktigheten Klimatfrågan

 Industrin en del av lösningen Industrin har efter sommaren på allvar träffats av den internationella lågkonjunkturen och för IF Metalls medlemmar är situationen allvarlig. Antalet varslade har flerdubblats och beskeden om företagsnedläggningar och driftsinskränkningar kommer nu dagligen.
Problemen består bland annat i höga råvarupriser på världsmarknaden samt den oro som sprids på finansmarknaderna till följd av fallande värden på fastigheter. Vid sidan av lågkonjunkturen påverkas några branscher dessutom av strukturförändringar som även de har en global bakgrund. Svensk fordonsindustri är för närvarande särskilt utsatt.
 Sverige är ett litet land, i hög grad beroende av den exporterande industrins inkomster. Vårt välstånd och våra välfärdsystem bygger väsentligen på att vi upprätthåller en avancerad och effektiv industriproduktion som efterfrågas på världsmarknaden.
Under högkonjunkturen har industrin hävdat sig väl i den hårda konkurrensen. Nu gäller det att vi även under lågkonjunkturen gör rätt saker så att den långsiktiga konkurrenskraften består och kan fortsätta att skapa välstånd för Sverige.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095