23948sdkhjf

SSAB och Green Cargo tecknar avtal för järnvägstransporter

SSAB och Green Cargo har slutit ett 10-årsavtal avseende transporter av stålämnen och valsade produkter mellan anläggningarna i Borlänge, Luleå och Oxelösund.

Avtalet är värt drygt 2,5 miljarder kronor med en transportvolym på drygt 4 miljoner ton årligen i tågsystemet. För maximal kapacitet och minskad miljöbelastning har ett krav från SSAB varit att transportsystemet ska använda nya, starkare och energisnålare ellok. Green Cargo investerar därför i 16 toppmoderna ellok, en investering på cirka en halv miljard kronor.

 - Vi vill ha bästa möjliga miljöprestanda i SSABs transportsystem. Green Cargos investering i nya ellok minskar energianvändningen för våra ståltransporter med drygt 15 procent. Green Cargo byter även ut motorerna i de diesellok som används vid tågdragningen inne på SSABs anläggningar, så koldioxidutsläppen för dessa kan sänkas med cirka 20 procent och partikelutsläppen med cirka 60 procent, säger Fredrik Sand, inköpschef på SSAB Tunnplåt.
 Totalt sysselsätts cirka 120 personer inom Green Cargo med SSAB-transporterna genom den här affären. SSAB är det företag i Sverige som transporterar mest på järnväg. SSAB:s transporter i avtalet sker med tre tåg dagligen i riktningen Luleå – Borlänge – Luleå och två tåg dagligen i riktningen Borlänge – Oxelösund – Borlänge. Om transporterna istället skulle gå med lastbil skulle det krävas fler än 300 lastbilar per dygn.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063