23948sdkhjf

Pionjären som är snabbast på alla plan

Pritonas ägare Kjell Sjöblom, gillar snabba hastigheter. På fritiden ägnar han sig åt motorsport. TM/FC , Top Methanol Funny Car - en av de snabbaste klasserna i dragracing. På jobbet är det Bystronic BySpeed 3015 6 KW laser – världens snabbaste laserskärmaskin som gäller!


Den första planlasern köptes in redan 1996, det var en Bystronic på 1,8 kW. Med den var vi först i Sundsvallregionen berättar Kjell Sjöblom.

– Det var egentligen en rätt våghalsad chansning då vi inte kände till märket. Men det visade sig vara en fullträff och efter erfarenheterna med den beställde vi år 2001 en helt ny laserskärmaskin på 4 kW.

– Sedan har det bara fortsatt. Vår 5:e skärare blev Bystronic BySpeed 3015 6 KW laser som har ett 3000 x 1500 mm bord och som idag den allra snabbaste laserskärmaskinen på marknaden, säger Kjell som gillar höga hastigheter.

På fritiden ägnar sig Kjell åt motorsport. TM/FC heter klassen och förkortningen står för Top Methanol Funny Car. Det handlar om en av de snabbaste klasserna i Dragracing där det gäller att ta sig fram 402 meter på så kort tid som möjligt.

– Mitt rekord är på 5,8 sekunder berättar Kjell.

Till sin hjälp har han 4 000 hästkrafter under huven som får bilen att accelerera från 0-160 km/tim under sekunden! Hastigheten innan fallskärmarna löses ut har då passerat 400 km/tim!

– Jodå, sådant är kul säger Kjell. Att ligga på topp är ett bra sätt att vara konkurrenskraftig inom både industrin och andra områden.

Men det är inte bara hastigheter som skapar spektakulära siffror. Trots att företaget Pritona AB är relativt litet med fyra anställda, förädlas årligen 5 000 ton plåt. Fördelat på årsbasis blir det med ca 50 olika kunder, i runda slängar 14 ton plåt per dygn och då gäller det att ha en maskinpark som kan leverera.

– Det har vi. Lite trångbodda har vi blivit på sistone, men en nyutbyggnad kommer att invigas under våren och då kommer vi att få mera svängrum, berättar Kjell.

Pritona skär mest svartplåt mellan 6-20 mm och är främst en legoleverantör till den tillverkande industrin. Men en egen produkt har börjat lanseras sedan tre år tillbaka. Det är traktorskopor i Hardox eller Weldox i storlekar upp till 11 kubik.

– Högsta kvalitet vill vi leverera. Inte billigast på marknaden, utan vi satsar hellre på att tillverka en produkt som gör att våra kunder kommer tillbaka år efter år. Det lönar sig i längden att satsa på riktigt bra produkter. Det är då man vinner!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063