23948sdkhjf

Flaggan i topp på Sandvik

Vi gratulerar Sandvik. Det är på dagen 150 år sedan Göran Fredrik Göranssons nya bolag bildades i Sandviken. Sandvik var då först i världen med att använda Bessemermetoden vilken kom att revolutionera ståltillverkningen. Företaget blev sedan snabbt ett av världens ledande i sin bransch.
Idag den 31 januari hissas jubileumsflaggan på Sandvik och företaget fyrar av ett stort jubileumsfyrverkeri. Flaggspel hänger i långa rader över gatorna medan stora vepor pryder lyktstolparna i Sandviken.



Lagom till 150 årsdagen har ett jubileumsnummer av koncerntidskriften "Möt Sandvik" kommit ut på 14 språk och i mars ges en bok ut om företagets framgångsrika år ut. Samtidigt firar Sandviks globala verksamheter födelsedagsbarnet.

I 150 år har Sandvik framgångsrikt verkat och utvecklats genom att ständigt vara innovativt och se nya möjligheter på marknaderna och genom olika teknikskiften. Med kompetensen, erfarenheten och engagemanget hos 50 000 medarbetare i hela världen blickar Sandvik framåt och fortsätter resan.

Bessemermetoden för framställning av götstål patenterades av den engelska ingenjören Henry Bessemer år 1855. Tre år senare, den 18 juli 1858, användes metoden för första gången i Sverige av Göran Fredrik Göransson och hans medarbetare Karl Johan Laurens Leffer vid Edskens masugn som tillhörde Högbo Bruk. Metoden går ut på att "färska " flytande råjärn till smidbart stål. Genom att blåsa luft genom smältan oxideras det kol som järnet innehåller.

Källa: Wikipedia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14