23948sdkhjf

Grönare och snabbare plockrobot

När Beslag & Metall bytte plockrobot vid en av sina pressar valde man en robot ur Kukas nya produktserie Quantec, vilket innebar mindre strömförbrukning och snabbare plock.
Beslag & Metall i Ekenässjön utanför Vetlanda har använt robotar sedan mitten av 80-talet. Först för svetsning och sedan för matning av plåt till och från sina pressar.

Det har tidigare varit andra robotfabrikat som använts, men i somras bytte företaget en befintlig robot mot en ny och då föll valet på en Kuka-robot som inhandlades från PV System.

- Det var en helmodern robot som drar mindre ström än den tidigare samt en helhetslösning som gör att pressen som roboten jobbar mot kan producera mera per timme än tidigare, säger Pier Cederborg, som svarar för robotanvändningen inom Beslag & Metall.

En stor del av den tidigare utrustningen som utbanan och verktygsstället kunde återanvändas efter viss anpassning.

- Tidigare hämtade roboten plåten från en pall, men nu kommer bitarna fram på ett band så att roboten inte behöver röra sig lika mycket för att få tag i rätt bit.

Företaget är helt inriktat på plåt i tjocklekar från en halv till åtta millimeter. Det rör sig om svartjärn, galvat, rostfritt och aluminium.

Pressningen utgör hjärtat i verksamheten och där utvecklar företaget de flesta verktygen själva.

Svets och ytbehandling finns också, medan pulverlackning sker hos ett delägt företag i Ulricehamn.

Av Peter Bergqvist

Fakta

Beslag & Metall

Företaget startade 1938 av Hugo Carlsson och idag är det han barnbarn Marcus Björnsson som är vd för familjeföretaget. Vid starten var det utrustning för hästtransporter som tillverkades. Idag är lastbilsbranschen en stor kund. Cirka 200 anställda och omsättningen 2011 var 390 Mkr exklusive verktygstillverkningen. Detta var högsta omsättningen sedan starten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063