23948sdkhjf

Industridesign på dator blir allt snabbare

Med Anne Asensio i spetsen hade några experter från Dassault Systèmes lyckats locka en skara svenska industridesigners till en temadag i Göteborg.
Anne Asensio menar att utvecklingen inom industrins datoranvändande till stor del handlar om 3D som framtidens arbetsmodell för designarbete och om hur samarbetet över yrkesgränserna på företaget kan fungera bättre hjälpt av teknologi. Programmen kan förstås enligt dem gärna komma från Dassault, även om det finns andra leverantörer.
Dassault stödjer sig mycket på att man har en egen designstudio nu med Anne Asensio i ledningen. Den hämtar man kunskaper ifrån. Dessutom har man flera intressanta nya produkter för de företag som tar klivet till allt mer datoranvändning genom hela processen från idé till presentation och färdig produkt.
Xavier Melkonian från Dassault Systèmes sa till åhörarna vid mötet i Göteborg, svenska designers, att de flesta företag idag använder flera olika mjukvaror för olika funktioner. Man kan spinna vidare på detta men hitta rätt produkter hos Dassault. Med hjälp av olika moduler i programmet Catia kan man nämligen, enligt företaget, lätt gå från idé till koncept och så vidare igenom hela produktutvecklings- och fabrikationskedjan.

Elektronisk penna
Thomas Balle från Dassault visade hur han kan rita med en elektronisk penna på skärmen och få fram en design. Balle arbetar på något som kallas Catia Live Design. Han visade hur programmet hjälper till att göra linjerna aningen böjda så att designen ser artistisk ut. Man kan bestämma tjockleken på linjerna genom att klicka på den penna man vill ha.
Därefter går man lätt från 2D till 3D vilket betyder att det går att "vrida" på objektet på skärmen så att penndragen hamnar på en plats som tidigare var osynlig. Det är surrealistiskt att se Balle rita på en figur där "kameravinkeln" hela tiden förändras och man ser ritningen från olika håll. Och ritar gör han alltså med en penna på en bildskärm!
Balle använde en liten tabloid med märket Wacom som är lämplig att ta med sig på resor. Han berättar att han har en större på kontoret som har en 24 tums HD-skärm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078