23948sdkhjf

Hagema siktar mot rymden och satsar på extrem precision

Legotillverkaren Hagema AB i Billdal satsar stort på att inom ett halvår kunna erbjuda superprecision i en 5-axlig höghastighets fräsmaskin.

- Med ny avancerad fräsutrustning kan vi komma ända ner till en tolerans på 1my. Vad vi vet, så blir vi en av få legotillverkare i landet som klarar det, berättar vd Cliff Nyström. Just nu utvärderar man maskiner från de tre tillverkarna DMG, Kern och Mikron. Hagema AB i Billdal utanför Göteborg producerar bl a komponenter för lasermätning, medicin-, rymd- och satellitteknik – områden där kraven på extrema toleranser hela tiden ökar. Genom goda kontakter och samarbete under flera år med bl a Chalmers, är en stor del av verksamheten i företaget inriktad på forskning, utveckling och framtagning av prototyper – ofta under sekretess. - Vi har redan börjat tillverka satellitdetaljer för prototypstudier. Det kräver både god kunskap, engagemang och stort intresse hos våra medarbetare. Vår styrka är mycket kompetent personal. Idag har vi sju personer på den mekaniska sidan, men vi hoppas kunna anställa fler, säger Cliff Nyström. - Just nu är det mycket arbete för rymdindustrin. För några år sedan fick vi en stor order, värd fem miljoner, för att tillverka speciella komponenter för mätutrustning till det internationella Almaprojektet. Flera företag stod för konstruktionen och vi var med och tillverkade flera komponenter till mätutrustningen.


Norra Chile

Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) är världens största astronomiska projekt för att bygga ett teleskop bestående av 66 högprecisions parabolantenner, som placeras på Chajnantor-platån i norra Chile på en höjd av 5 000 meter. Projektet är kostnadsberäknat till över 100 miljarder kronor. - Almas styrelse har nyligen gett klartecken för en ny uppsättning av mottagare med prestanda i världsklass för att ge teleskopet tillgång till en del av ljusets spektrum, som för tillfället inte kan studeras. Sverige har en nyckelroll i Almas uppgradering. Mottagarna byggs av ett internationellt konsortium där Chalmers och Onsala rymdobservatorium är med. - För Chalmers har vi tillverkat prototyper till en del i den nya mottagaren. Specifikationerna för utrustningen till Alma har haft mycket snäva toleranser, förklarar Cliff Nyström. - De maskiner vi har idag är gjorda för att klara 6 my. Vi har lyckats få maskinerna att prestera 2 my, men inte i rationell produktion. Därför ska vi nu investera i en 5-axlig höghastighets flerop-fräsmaskin med automation, som klarar ner till +/- 1my. Vem som blir leverantör är ännu inte bestämt. - Vi har åkt runt på mässor och besökt speciella företag för att hitta höghastighetsmaskiner som kan komma ifråga. Analysen att hitta dem har tagit ett år. De som använder sådana maskiner är företag såsom Astra, Nobel Biocare och Sandvik, säger Cliff Nyström. - Vi anser att det är säkrast att satsa på en europeisk tillverkare, som ju finns på närmare håll, med tanke på service och reservdelar etc. Av kostnadsskäl och krav på leveranstider vill vi minimera tiden för ett driftstopp.


Provbearbetning

De utvalda maskintillverkarna har fått verktyg och material från Hagema för att göra en provbearbetning. - Provdetaljerna kommer vi att lämna till kund, som har extremt noggrann analysutrustning. Den nya 5-axliga höghastighets flerop-fräsmaskinen måste, för att hålla de snäva toleranserna, placeras i ett 20-gradigt klimatrum tillsammans med mätutrustning och det material som ska bearbetas. Detta medför en viss ombyggnad av den avsedda lokalen. Men man räknar med att investeringen skall löna sig och generera nya kunder. Under den senaste perioden har Hagema AB investerat i fyra nya maskiner: tre fleroperationsfräsar, en fleroperationssvarv med styrda verktyg, en avancerad mätmaskin och mätutrustning för egenkontroll samt Cad-Cam utrustning. I samma lokaler finns också dotterbolaget Hagema ProcessMontage, som leds av sonen Jörgen Nyström.

Text och foto Per Bergbom


HISTORIA:

Hagema var från början ett enmansföretag, startat i Göteborg på 50-talet, för tillverkning av bl a rostfria transportband för livsmedelsindustrin. Cliff Nyström, utbildad verktygsmakare, började arbeta för Hagema år 1972 och tog över hela företaget år 1975. Efter ett antal år fick Hagema i uppdrag att bygga en prototyp av förbränningsväxlare för rening av industriutsläpp från kolväten och lösningsmedel. Produkten rönte stor framgång och Hagema övertalades att ta hand om tillverkning, platsbyggnation och service. För detta ändamål behövdes en större lokal och Cliff Nyström byggde 1989 en verkstadsfastighet i Billdal, där verksamheten fortfarande bedrivs. Efter 20 år flyttades tillverkningen av förbränningsväxlare utomlands p g a löneläget i Sverige. Hagema har dock fortfarande kvar tillverkning av reservdelar. Efter hand renodlades företagets verksamhet till skärande bearbetning genom investering i nya maskiner och spetsutbildning av personal.


FAKTA:

Hagema AB är en mekanisk verkstadsindustri för legotillverkning av mekaniska komponenter, allt från utvecklingsdetaljer och prototyper till serieproduktion med skärande bearbetning, svarvning och fräsning i cnc-styrda maskiner. Företaget erbjuder även utvecklings- och konstruktionsarbeten i 3D cad/cam och helhetslösningar från idé till färdig produkt. Hagema ProcessMontage AB är ett dotterföretag, som för skandinaviska kunder arbetar med maskin-och rörinstallationer för badvattenrening, byggnation av relaterade produkter samt plastsvetsning. Applikationer är bl a simhallar och spa-anläggningar. Anställda i Hagemakoncernen är 15 personer och årsomsättningen ca 16 milj.


MASKINPARK:

Fräsmaskiner:

Mikron UCP 600,

5-axl Bridgeport XR 760,

DMG DMC630

Cincinatti CFV1050,

Bridgeport VMC 800,

Bridgeport VMC 800,

Kasuga CV2 manuell.

Samtliga med Heidenhain 530 styrsystem


Svarvar:

Hyndai Hit 20M

Storebro Alert,

Colchester Triumph 2000

Övrig utrustning: Mätmaskin Aberlink Axiom, plastsvetsmaskiner, svetsutrustning, automatkapmaskiner


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.237