23948sdkhjf

Varmformning av aluminium

För ungefär ett år sedan meddelade Sapas forsknings- och utvecklingscenter i Finspång, Sverige att man höll på att utveckla en ny metod för varmformning av aluminium med hjälp av utrustning från AP&T.
– Den metod vi nu utvecklat öppnar helt nya möjligheter för tillverkning av aluminiumdetaljer för olika ändamål inom en rad olika branscher, säger Conny Falk, teknikområdeschef på Sapa Technology.
I rumstemperatur är extruderat aluminium något svårare att forma jämfört med stål avsett för plåtformning, men i varmt tillstånd är det tvärt om. En aluminiumprofil som värms upp till rätt temperatur och trycksätts inifrån med hjälp av gas kan formas till i princip vad som helst. Det innebär att man inte bara får en stor flexibilitet utan också en snabbare och effektivare process med färre bearbetningssteg. Och det är alltså detta Hot Gas Forming (HGF) handlar om. Tack vare den nya metoden kan många pressade eller gjutna ståldetaljer och plastdetaljer i framtiden komma att ersättas av gasformade aluminiumdetaljer.
-Detaljer till möbler, cykelramar, inredning och inte minst bilar, där vikten spelar en stor roll, är exempel på vad HGF kan komma att användas till, säger Conny Falk
Produktionskostnaderna för HGF är betydligt lägre än för till exempel hydroformning, och jämfört med gjutning ger metoden möjlighet till tunnare gods med en porfri struktur. Dessutom är aluminium mycket enklare att svetsa än gjutgods.
Just nu pågår provtillverkning av detaljer hos en av Sapas kunder. Försöken har hittills gått helt enligt planerna och förhoppningen är att i vinter starta serieproduktion i begränsad skala.
– På några års sikt ser vi en stor potential för HGF, vilket också banar väg för ökad försäljning av våra aluminiumprofiler, säger Conny Falk.
En viktig förutsättning för att metoden skulle kunna utvecklas, är den utrustning som AP&T levererade i april 2011. I grunden handlar det om produktionsutrustning baserad på standardmoduler, men med egenskaper anpassade till väldigt speciella krav.

Fakta om utrustningen

• AP&T hydraulisk press ODEN-WP (standardmaskin)
• Ackumulatorsystem
• Hydraulanslutningar med proportionalventiler
• Funktioner för inmatningscylindrar i verktyg
• Högtryckskompressor med reglersystem
• HNC fleraxligt servostyrsystem för styrning av förloppet

Fakta
Sapa
Sedan starten 1963 har Sapa utvecklat, tillverkat och marknadsfört aluminiumprofiler. Under senaste åren har Sapa expanderat

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062