23948sdkhjf

Toréns håller farten

Toréns i Karlshamn har inga problem med tillströmningen av uppdrag. För att klara alla förfrågningar har företaget investerat i en ny vertikal fleroperationsmaskin Hedelius RS Kombi med 5 + 3 axlar för pendelbearbetning.
– Nya Hedelius Kombi är som vi - flexibel, snabb, komplett på en minimal golvyta. Maskinens dubbla arbetsbord gör att utnyttjandegraden av spindeln är ca 30 procent högre jämfört med om vi hade köpt en vanlig 5-axlig maskin, säger Kenneth Levin, som är en av ägarna till Toréns Mek. Verkstads AB.

– Flexibilitet är ledordet. Vi ställer upp dygnet runt för våra kunder. När de kommer hit med trasiga delar är det oftast väldigt bråttom – stillestånd kostar! Men allt är inte akut. Vi arbetar också med proaktivt underhåll och legotillverkning, säger VD Mikael Johansson.

Toréns klarar hela kedjan från 20 gram till 20 ton – konstruktion, skärande enstyckstillverkning till serier om flera tusen enheter, svetsning, montage och ytbehandling. Materialen varierar från plast till stål, rostfritt stål, gjutjärn och aluminium.

Mikael Johansson berättar att arbetet utförs både i den egna verkstaden och ute hos kunderna. Flera anställda är uthyrda till kunder som resursförstärkare, t ex för att lösa specifika problem eller för att täcka upp när någon är sjuk.

Toréns började leta 5-axligt för över ett år sedan och Hedelius RS Kombi var den maskin de fastnade för. När Duroc Machine Tool visade maskinen på nyhetsdagarna i Vårgårda i våras tog det inte lång stund för dem att bestämma sig.

– Vi har fått två maskiner i en. Pendelbearbetningen gör att operatören kan ladda i ena utrymmet medans det pågår bearbetning i det andra utrymmet. Den 6-sidiga bearbetningen gör ju också att vi kan köra klart hela bitar utan ny uppspänning. Därmed blir det både noggrannare och snabbare, säger Kenneth Levin.

Han berättar att planen är att lyfta över längre serier av mer kvalificerade bitar till den 5-axliga Hedelius-maskinen. För att underlätta uppspänningen har Toréns också köpt paletter och skruvstycken från en annan Duroc-partner, Lang. Flera bitar kan spännas upp på varje palett.

Hos Toréns får operatörerna ta helhetsansvar. De bereder och ställer maskiner själva och eftersom det ofta handlar om att rekonstruera något som gått sönder är de flesta vana användare av avancerad cad/cam, berättar Mikael Johansson.

– Vi har Heidenhains styrsystem på alla maskiner så när vi installerade Hedelius Kombi behövde personalen bara två dagars utbildning för att lära sig den fjärde och femte axeln, berättar han.

Fakta Hedelius RS Kombi

För 5-axlig bearbetning finns ett 2-axligt integrerat vrid- och svängbord i dimensionerna Ø 520 x 420 mm. Bordet för 3-sidig bearbetning är fast. Bearbetning kan ske med eller utan mellanvägg. Rörelseområdet är X: 1330/620 mm, Y: 650/385 mm, Z: 520 mm.

Spindelns varvtal är 12 000 vpm och effekten är 22 kW. Verktygsmagasinet har plats för 56 verktyg. Hedelius RS Kombi är bl a standardutrustad med 3D-mätsystem för kontrollmätning av verktyg och arbetsstycken samt glasskalor för direktmätning. Maskinens platsåtgång är minimal: 4 885 x 4 200 mm (inkl maskinstyrningspanel).

Fakta Toréns Mekaniska

Toréns Mekaniska grundades redan 1898 och drevs av familjen Torén fram till 2004 då de anställda Kenneth Levin och Mikael Johansson tog över verksamheten. Från övertagandet har arbetsstyrkan vuxit från tre till över tjugo fast anställda. Omsättningen är drygt 15 Mkr.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063