23948sdkhjf

Vindkraft driver behov av svetsarbeten

Efterfrågan på svetsutrustning på den globala marknaden ökar igen efter raset år 2009. Motor i uppgången är investeringar i förnybara energikällor där projekten blir fler, inte minst på vindkraftsidan. Det visar en studie från analysföretaget Frost & Sullivan.
ÅR 2009 rasade efterfrågan på svetsarbeten med drygt 25 % från året innan. Analysföretaget har nu prognostiserat perioden fram till år 2017 och spår en årlig tillväxt på knappt 4 %.

Sydostasien med Kina och Indien i spetsen har den största tillväxten på svetsarbeten grund av det stora antalet projekt.

Så kallad pulverbågsvetsning, SAW, Submerged Arc Welding, väntas erfara den största efterfrågan och främst är det vidkraftsektorn som är drivande. Gasvolframsvetsning, eller TIG-svetsning, Tungsten Inert Gas, möter också ett ökat behov inom termiska energiprojekt, enligt Frost & Sullivan.

Statliga investeringar i kraftindustrin och utländska investeringar i vindkraft och termiska sektorer - särskilt i Afrika, Kina och Indien, väntas fortsätta att driva marknaden för svetsutrustning fram till år 2017. Den växande efterfrågan har också lett till en ökning av ny teknik, till exempel korrosionsbeständiga produkter som ger bättre produktivitet och därmed kostnadsbesparingar.

Marknaden har fortsatt att förbättras, särskilt på de växande ekonomierna, kommenterar Ruth Shilpa Sudhakar, analytiker på Frost & Sullivan. Men det finns faktorer som kan begränsa tillväxten av svetsutrustning under prognosperioden.

” Den huvudsakliga begränsningen på den globala marknaden för svetsutrustning till kraftindustrin, är försenade kärnkraftsprojekt till följd av efterdyningarna av den japanska tsunamin i fjol. En recession i Europa i slutet av innevarande år kan göra slutanvändare mer försiktiga.

Av Mikael Hedlund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063