23948sdkhjf

AMB håller stilen

AMB i Stuttgart verkar dra ifrån Metav som största mässan för skärande bearbetning bakom EMO och drar numera en hel del svenska besökare.


Att AMB växer i betydelse är en beskrivning som delas av Ahlsell Maskin där jag träffade företagets teknikchef Johan Martinez. Han var en av flera från Ahlsell Maskin som tog emot svenska kunder som var intresserade av någon av de maskinleverantörer som Ahlsell Maskin representerar.

Handtmann är en av dessa leverantörer och de hade valt AMB för att premiärvisa nya HBZ Trunnion 80.

Det är en mycket stabil horisontell 5-axlig flerop-maskin med kraftig spindel och vagga för maximal spånavgång.

Maskinen kan utrustas med spindlar upp till 81 kW och varvtal upp till 30 000 rpm. Maskinen har hög dynamisk kapacitet, spånavgång och noggrannhet.

Palletväxlare och andra kundanpassade optioner som fixturer erbjuds naturligtvis.

- Det är en maskin för noggrann bearbetning i alla tuffa och även lätta material, säger Johan Martinez.

Från tyska Handtman knallar vi bort till spanska Juaristi som specialiserar sej på stora maskiner. För stora för att visa upp i sin helhet på AMB. Istället visade man den viktigaste delen i sin maskin TS3S; spindeln.

Maskinen är utrustad med 125 mm arborrspindel, 600 mm slaglängd.

TX3S har en 350 mm spindelnos i vilken arborrspindeln löper. Maskinen kan utrustas med en mängd olika kraftiga huvuden i olika utföranden t ex 5-axliga , styrda planskivor , fasta förlängningar mm. Samtliga dessa kan växlas in helt automatiskt från ett ställage framför maskinen.

Juaristi tillverkar också större maskiner med upp till 205 mm arborrspindel.

WFL, som i Sverige representeras av TL Maskinpartner, visade den nya M80 med 3 meters svarvlängd.

Sedan säljstarten 2011 har M80 visat sig vara en storsäljare. Med sina 58 kW i frässpindeln är den i toppen av sin klass bland fleropsvarvar. WFL visar också bearbetning i M80 av en mycket komplex detalj, med innovativa mjukvaror.

I M80 visas den mycket stora variation av olika modulära optioner, som formar maskinen till en optimal millturn för olika typer av detaljapplikationer. Detta innebär att den är idealisk för helt olika typer av kunder och detaljer. Med både övre och nedre gejder kan man optimera bearbetning av helt olika detaljer i samma maskin. Bearbetning med dubbla motstående spindlar är också möjligt. M80 är byggd för att minimera avståndet mellan gejdrarna och verktyget, för att ge maximal stabilitet och noggrannhet under bearbetningen. Maskinen styrs av Sinumeric 840D Solution Line med Sinamic servon. Ny 19 tums bildskärm, som är höj- och sänkbar och som också går att vinkla. Allt för att ge operatören en ergonomisk arbetsplats.

Hjärtat i maskinen är det nya svarv/fräshuvudet, som är konstruerat för att på ett optimalt sätt, kunna utföra mycket tung och noggrann bearbetning med sina 58 kW.

Den nya konstruktionen, av de undre teleskopfria gejderna, gör att underhåll av teleskopiska gejdskydd helt är borttaget. Ofta en tung post i underhållskostnaderna.

Spånavgången är mycket bättre i M80, än i andra jämförbara maskiner.

Det minimala avståndet mellan stödlagrets gejd och dubbdockan, gör att stabiliteten i uppspänningen blir mycket hög. I standardutförande levereras maskinen med nc-styrda rörelser i både stödlager och dubbdocka och kan därför programmeras både oberoende av varann och simultant.

Det nya verktygsmagasinet har mycket lätt åtkomst från operatörsplatsen och är i praktiken underhållsfritt. Den mycket snabba verktygsbäraren, som drivs med kuggstång, gör verktygsväxlingstiden mycket säker och kort. Även verktyg som väger 35 kg och är 800 mm långa, växlas snabbt och säkert. Svarvbommar, som är upp till 1.500 mm långa (option), kan också växlas automatiskt.

Av Peter Bergqvist

FAKTA AMB

Antal besökare 90 000, plus 4000 jämfört med 2010. Därav 12 procent icke tyskar.

Antal utställare 1 356, plus 10 jämfört med 2010.

AMB 2014 kommer att hållas i Stuttgart 16-20 september 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062