23948sdkhjf

Arbetsmiljö på Skydd 2012

Närmare 14 000 personer besökte mässan Skydd som hade schäferhunden i fokus, Alltså mera inbrottsskydd än skydd mot vita handen. Men i bortre delen av A-hallen på Stockholmsmässan fanns det i alla fall en del personlig skyddsutrustning för verkstadsjobb.
Som den nya vibrationsdämpade handsken Tegera 9182 från Ejendals. En vibrationsdämpande handske i tunn och smidig Microthan med förböjda fingrar. Kardborreknäppning, kromfri, förstärkt pekfinger, förstärkta sömmar, vibrationsdämpande inlägg i innerhand, förböjda fingrar, specialdesignad tumme, lycra mellan fingrarna. Godkänd enligt EN ISO 10819. Modell 9182 skiljer sig från 9180 genom att ovansidan är i skinn och att handskens krage är väsentligt längre.

Bättre ljud

3M fanns förstås på plats och visade upp nya 3M Peltor WS Alert XP som fått bättre ljud i kåporna, bättre radio, schysstare design och uppgraderad blåtand för mobiltelefoni och streamingen.

Liksom tidigare modeller går det förstås att lyssna på streamad musik från Spotify och Itunes. Högtalarna i kåporna är nya och bygger på 3Ms eget patent som framförallt ger ett fylligare och bättre basljud.

Ringer mobilen så avbryts musiken, men när samtalet avslutas så drar musiken igång igen. Hela tiden har man ändå full koll på vad som händer i omgivningen eftersom hörselskydden stänger ute bullret, men släpper igenom andras prat och till exempel varningssignaler.

- Vi har tagit vår populäraste modell, uppgraderat radiodelen, högtalarna, blåtandsversionen och satt in alltihop i nydesignade kåpor, säger Helena Nordlund, produktchef på svenska 3M.

Ingen ålderskrämpa

Hörselskador är ett växande folkhälsoproblem. Enligt Hörselskadades Riksförbund har 1,3 miljoner svenskar problem med hörseln. Många tror att dålig hörsel är en ålderskrämpa, men över hälften av alla hörselskadade är i yrkesverksam ålder. Man kan aldrig vänja sig vid långvarigt kraftigt buller, istället skadas hörselcellerna längst inne i örat. Skadorna läks aldrig och man får leva med sina problem under resten av livet.

- Jobbar man i bullrig miljö och vill vara säker på att det inte ska ge hörselskador eller tinnitus är det enda som hjälper att använda hörselskydd 100 % av tiden, säger Marie Kransdal, arbetsmiljöingenjör på 3M.

- Det är en ren säkerhetsfråga att kunna skydda sin hörsel utan att missa till exempel en varningssignal eller höra vad någon säger som står precis intill. Om man dessutom kan prata i telefon med kåporna på så är inte heller det en anledning att ta av dem. På så sätt bidrar alla dessa funktioner till att man faktiskt kan använda hörselskyddet hela tiden, menar Marie Kransdal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125