23948sdkhjf

All tejp fanns på Subcontractor

Antagligen fattas väl någon aktör, men det kändes definitivt som att lim och tejp-leverantörerna var det segment av leverantörer där 100 procent var i Jönköping på Subcontractor. Fogningsteknik besökte dem alla och här tar vi en titt på vad de visade upp.
Tribotec är ett Göteborgsföretag som ingår i Indutrade AB , en koncern bestående av mer än 150 bolag i 18 länder, som är inriktade på industriell teknikförsäljning.

Tribotec säljer lim som tillverkas av Loxeal Engineering Adhesives, ett italienskt företag specialiserat på tillverkning av ett komplett sortiment av tekniska lim och tätningsmedel sedan 35 år tillbaka. Loxeals produkter är testade och godkända världen över inom områdena gastätning, dricksvatten och medicinska applikationer.

I montern visades både snabblim (cyanoakrylatlim) som används för omedelbar limning av gummi, metall, plast, keramik, läder och porösa material. Det passar framförallt på små limytor där snabb produktion är huvudkrav. För bästa resultat bör ytorna som limmas ha en så liten spalt som möjligt, under 0,1 mm; maximalt 0,2 mm med vissa typer. Limmet kan doseras direkt från flaskan men vid större volymer eller krav på exakthet kan Tribotec föreslå ett lämpligt dosersystem.

Förpackningsstorlekar: 20, 100, 500 g. Förbrukning: 20 g ger 12-30 m limsträng, beroende på produktens viskositet. Beräknat på dosering via originalflaskpip.

Härdprocess: loxeal snabblim härdar med hjälp av luftfuktighet. Stabilisatorn i limmet neutraliseras av luftfuktigheten i omgivningen. Det gör att limmet härdar, normalt på ett par sekunder, samtidigt som värme skapas. Under torrare perioder (vintertid) kan limmets fixeringstid öka.

Anaeroblim

Andra produktgruppen är låsvätska/anaeroblim vilket är en vätska som härdar vid frånvaro av syre vid metallkontakt. Genom att fylla gängspalten mellan metallytorna, erhåller man en jämn fördelning mot mekanisk chockpåverkan i fogen och försäkrar sig om bästa låsning/ tätning mot vatten, gas, olja, vätskor och kemikalier.

Maximal spaltfyllnad upp till 0,5 mm. rekommenderad spalt är dock för cylind- riska detaljer 0,1 mm. För låsning av gängade detaljer erhålls bästa resultat upp till 0,30 mm spalt. Fixeringstiden påverkas av spalten mellan ytorna, typ av metall och omgivningstemperatur: från några minuter till någon timma. Funktionshållfasthet erhålls normalt inom 1 till 2 timmar. Generellt klarar produkten en arbetstemperatur mellan -50° till +150°C, vissa upp till 200°C.

Oberoende

Stokvis Tapes är en oberoende tejpspecialist med 23 produktionsenheter world-wide. Med över 50 års erfarenhet i branschen har Stokvis Tapes skaffat sig ett anseende att kunna lösa de mest krävande applikationerna inom sammanfogning, isolering, maskering, skydd, skärmning, tätning och emballering och paketering. Nytt för stunden var katalogen över de industritejper som Stokvis säljer.

Pac2 är ett företag i Kungsbacka som stryker på gänglåsningslim på gängade detaljer. För 60 miljoner per år faktiskt. Nu har de expanderat verksamheten genom att ta på sig limning som underleverantör.

Pac2 använder automatiserade beläggningsprocesser som kan hantera de flesta dimensioner och geometrier. Alla förbelagda komponenter kan återanvändas efter demontering, ibland även utan att flytande medel behöver appliceras.

Lohman på plats

Även om de är osynliga finns Lohmanns limprodukter överallt. Lohmann är verksamt över hela världen och har varit aktivt också i Skandinavien sedan 1973. Lohmann Nordic försörjer länderna Sverige, Danmark och Norge med limlösningar för de mest skilda branscher. Tack vare stor lagerkapacitet inom området kan bolaget garantera snabba leveranser till kunderna.

Sikab saluför ett fullt sortiment av tejper för alla behov och tillfällen. Sikab har samarbete med de största tejpleverantörerna. Företaget kan tillsammans med sina leverantörer ta fram specialtejper efter kundernas önskemål. Efter omfattade tester tillsammans med Volvo Bussar på dubbelhäftande tejp, anpassade just efter Volvos önskemål är nu Sikab leverantör till Volvo Bussar med en specialframtagen dubbelhäftande tejp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062