23948sdkhjf

Subcontractor mindre men bättre

Industrin upplever just nu tuffa tider och bolag efter bolag varslar. Samtidigt har industrins egen mässa, Elmia Subcontractor, präglats av framåtanda. Lettland var partnerland, men allt fler kinesiska underleverantörer har monter.
När årets Elmia Subcontractor stängde portarna hade 14 115 besökare passerat. Det är visserligen runt 300 färre än ifjol och markerar att konjunkturen bromsar in. Värre var att det var 38 utställare färre än ifjol trots att det fanns mera yta än någonsin.

– Det är trista tider, men kom ihåg att det är då man gör de bästa affärerna, sa chefekonom Anders Rune när han redovisade Teknikföretagens Outlook för 2013.

Han kunde berätta att produktionen för teknikföretag i Sverige i år minskar med tre procent. För 2013 förutses en ytterligare nedgång i samma storleksordning.

Det är framförallt allt lägre efterfrågan inom EU som ger fortsatt negativ inverkan på produktionen i Sverige. Europa betyder i särklass mest för exporten från Sverige.

Marknaden i USA växer även nästa år, men i lägre takt. Detsamma väntas gälla i Kina.

Antalet anställda i teknikföretag bedöms i år minska med i jämförelsevis begränsade två procent sett till att produktionen faller med tre procent. Nästa år blir neddragningarna större och antalet förväntas minska med ytterligare fyra procent. Totalt innebär detta att nedgången kan komma att omfatta 18 000 personer 2012–2013. Neddragningarna har hittills främst gällt personal i produktionen. Nästa år kommer tjänstemän i ökad omfattning påverkas av personalminskningar.

Även Svensk industriförening, Sinf, presenterade sin senaste Underleverantörsbarometer och siffrorna talar sitt tydliga språk. Krisen är här för att stanna och tyvärr är siffrorna oroande lika hösten 2008. En stor majoritet av underleverantörerna har oförändrad eller minskad omsättning och ser ingen vändning förrän efter sommaren 2013. Nu rustar man sig genom att öka sälj- och marknadsföringsinsatserna och sprider riskerna på fler kunder i fler branscher.

Bland de föredrag och utfrågningar som arrangeras under Subcontractor är det bilindustrins frågor som drar flest åhörare. När en inköpschef för Volvo Car satt i heta stolen fanns inga tomma stolar. Det var också hårda beting som gällde. Personvagnspriset måste pressas ner med flera procent per år, och därmed även delar som levereras från externa tillverkare.

Glynwed fanns som vanligt med på plats med monter.

- Vi hade 87 besökare / intressenter i vår monter, vilket var ca 15 % mer än förra året. Andelen nya intressenter och konkreta förfrågningar var högre än förra året och det är ju mycket intressant. Så vi tycker att mässan var mycket bra i år, säger Cornelia Sundberg, Division Manager Scandinavia, Division Ceramics & Pumps inom Glynwed.

- Trots lågkonjunkturer och finanskriser ökar Glynwed sin omsättning på keramiska produkter år efter år. Stabila marknader som livsmedels- och läkemedelsindustrin samt offshore och subsea säkrar en kontinuerlig tillväxt. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi ständigt nya kundanpassade produkter och konstruktioner för speciella ändamål och nya applikationer. Vi har hela tiden många nya projekt i ”pipen”. Därmed kompenserar vi även för eventuella tapp i sämre tider.

Glynwed märker mer och mer marknadens efterfrågan på keramik-metall-konstruktioner. Kunderna vill inte ”bara” ha en keramisk komponent. De vill gärna ha den keramiska detaljen integrerad i en stålhållare, t.ex. ett keramiskt lager i ett stålhus eller ha en komplett färdig keramisk genomföring eller isolator.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078