23948sdkhjf

Verktygen på MAX: Teknik och kunskap på stor bredd

De många utställarna på verktygsområdet gjorde Manufacturing & Automation Expo till en imponerande överblick över nyheter och tjänster inom den moderna skärtekniken.
Hos Iscar kunde vi studera en mängd nyheter, de flesta inom fräsområdet, men även för svarvning, borrning och avstickning. På fräsområdet visades bl a tandade vändskär till Iscars P290-familj. De är avsedda för bearbetning i t ex djupa hålrum, då dessa skär bildar mycket små spånor, som lätt ska kunna blåsas eller spolas bort. Tandningen är dock överlappande, för att ge en slät skäryta.

Vd Weine Werlevik ville gärna visa Iscars utveckling av hållartekniken vid avstickning, som ökade kapaciteten avsevärt, se bilden här bredvid. Det gäller de ”femuddiga” skären i serien Penta IQ Grip, där man utformat centrumbulten och skärhållaren på ett sinnrikt sätt för att vinna ett ökat diameterområde för avstickningen.

Ekonomi vid planfräsning

Nästa anhalt blev i Lichrons monter, där vi träffade Stéphane Geay från franska Safety, som är en del av Sandvik Machining Solutions. Han visade en serie spritt nya vändskär, kallade Penta Dual, som nu lanserades inför försäljningsstart i november.

Penta Dual kännetecknas av en uppbyggnad med fem skäreggar per sida, alltså tio skäreggar totalt att indexera fram. Skären har positiva vinklar och ger låga skärkrafter, vilket framhålls som en fördel vid arbete i effektsvaga maskiner. Kanaler för skärvätska mynnar mycket nära varje egg. Penta Dual bestyckar en 60-gradig planfräs med största skärdjup 6 mm och diametrar mellan 50 och 125 mm.

Men det Stéphane främst ville framhålla var den goda skärekonomin:

- Kostnaden per skäregg blir bara ca 2 euro, och med många eggar per hållare blir kostnaden för verktygsförrådet lägre!

Konsolidering hos Dormer

Efter att under en tid ha arbetat inom Sandvik Venture kommer Dormer från kommande årsskifte att ingå i Sandvik Machining Solutions, berättade Dormers vd Erling Gunnesson vid Verkstädernas besök:

- Dormer har satsat på att strömlinjeforma sin utveckling och marknadsföring av breda produktlösningar för sina återförsäljare och kommer framöver att utgöra mellansegmentet för Sandvik Machining Solutions.

Dynamiskt hos Alfa Tool

Dynamisk fräsning är nu ett känt begrepp inom skärtekniken, och under MAX höll man från Alfa Tool bl a seminarier om metodens utveckling och dess allt bredare användning.

Dynamisk fräsning bygger på att man utnyttjar hela skärkantslängden på verktyget men programmerar skärningen så att en konstant spånvolym fås, genom att styra kontaktytan hos fräsen. Allt fler cam-program erbjuder nu detta körsätt som en funktion.

På MAX visade Alfa Tool upp ett mycket spännande exempel från Alfa Laval: en detalj med spiralformade skovlar, där man gått från 2 400 min bearbetningstid till 27, genom att använda dynamisk fräsning! Per detalj!

Vänder spånflödet

Hos Kyocera Unimerco fanns flera goda nyheter, som fräsar med 10 eggar per skär, för planfräsning, eller en hörnfräs med fyra eggar per skär.

Något vi inte sett förut var CFS, Chip Flow System, en patenterad lösning för att vända skärvätskeflödet i eggområdet så att ett undertryck skapas och för bort spån från skärspetsen. Detta är viktigt i många operationer, där spånrester absolut inte får finnas kvar på detaljen. Kravet på fräsmaskinen är minst 50 bar tryck på spolningen.

Brotsch för bottenhål

Bland de många nyheterna hos Gühring fastnade vi för en serie brotschar HR 500 GT, som fanns för diametrar från 40 till 75 mm och i tre olika utföranden på beläggning beroende på det bearbetade materialet: Hårdmetallbestyckad med nanoA-beläggning för t ex rostfritt stål och specialbeläggningar, Hårdmetallbestyckad med nanoAC-beläggning för GG-material eller Cermetbestyckad för stål och GGG40/50.

Brotschen har en platt konstruktion av ovansidans positioneringsskruv, för att eliminera risker för spånstockning där. Det ska vara möjligt att bearbeta bottenhål hela vägen ner till botten.

Produktionsteknik på köpet

Med allt mer slimmade organisationer på verkstadsföretagen ökar förväntningarna på verktygsleverantörerna att kunna erbjuda produktionstekniska spetskunskaper inför t ex uppstart av ny produktion eller allt mer avancerade produkter och material. Eller över huvud taget som bollplank i anskaffningsprocessen.

Under MAX-mässan hade vi intressanta diskussioner på detta tema hos två av de utställande företagen: Fortivagruppen (inom Latour) och Colly Verkstadsteknik (i Indutrade).

En gemensam faktor är, som undertecknad uppfattade det, att man arbetar som återförsäljare för stora leverantörer av avancerade verktygssystem, och ”kryddar” med att erbjuda ett omfattande produktionstekniskt kunnande som stöd åt kunden. Man kan även ingå i kundens projektgrupper och vid behov samråda med eller kalla in verktygsleverantörens specialister för ge tillgång till erfarenheter från dennes omfattande teknikbas. Självklart krävs då ett stort eget kunnande för att klara den kunskapsförmedlande rollen.

Hos Fortivagruppen heter de externa leverantörerna t ex Kennametal, Eppinger eller SMW Autoblok. Spetsprojekt där man deltagit är t ex hos Volvo Aero, med framgång, vilket inneburit att man i flera fall fått leverera verktygslösningar.

Hos Colly Verkstadsteknik är leverantörerna t ex Colly, Kelch, Mapal eller Mitsubushi.

Colly Verkstadsteknik startade under 2010 det man kallar TOP-team , en organisation för kundstödprojekt inom produktionsteknik, med stöd från leverantörsledet. Man är gärna med från start, och förmedlar t ex provbearbetningar, gör kostnadskalkyler eller sköter utbildning.

Så låt oss runda av detta med ett passande citat av Charles Darwin: ”De framgångsrika människorna är de som lär sig att samarbeta och improvisera”.

Av Stefan Hallberg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11