23948sdkhjf

Scanautomatic i Göteborg - högtidsstund för smårobotar

En av de stora begivenheterna för robotintresserade, tillika törstande besökare på Scanautomatic- och processteknikmässan, var roboten Motobarman, ett kul exempel på hur en liten robot kan komplettera människan i krävande miljöer.
På mässans övervåning i ”Möjligheternas Värld”, jobbade Motobarman, eller SDA 10, som den egentligen heter, med att släcka törsten i mången torr strupe.

SDA10 är världens första tvåarmade robot och har visats upp på Road Shows i flera europeiska städer under en tid. Roboten är konstruerad för att utföra monteringsarbeten, men också svetsarbeten och kan hantera en rad verktyg. Den finns i två versioner för tio -respektive 20 kilos arbete per arm.

Under drygt ett par års tid har Yaskawa Motoman, i samarbete med Linköpings Universitet och universitetet i danska Odense, också utvecklat en robot som ska gå in i tryckindustrin.

- Den är framtagen och synkroniserad för att kunna utföra just tungt, monotont, mänskligt arbete. Den kommer snart att demonstreras, säger Michael Tranberg ansvarig på Yaskawa Nordic AB.

Roboten kommer att kunna ersätta det tunga arbetet med att lyfta pappersark för luftning innan skärmaskinerna bearbetar papperen i olika storlekar.

Ytterligare smårobotar på plats

Ett annat robotföretag som utmärkte sig på Scanautomatic med en liten robot var Kuka Nordic som försett sin nya robot Agilus, med Kukas senaste styrsystem. Agilus är avsedd för arbeten upp till tio kilos belastning. Styrsystemet möjliggör att roboten arbetar i hög precision med kort cykeltid och i hög hastighet. Scanautomatic var svensk premiär för roboten och andra gången någonsin som den visades upp för allmänheten.

Ett annat företag, AH Automation, berättade hur man arbetar som systempartner till olika robottillverkare. Universal Robots är en av dem. Deras robotar ska snabbt kunna integreras i olika produktionssammanhang. Rörelsemönstret som ska utföras kan enkelt programmeras och robotarna flyttas mellan olika miljöer och arbetsuppgifter. Man behöver alltså inte vara expert för att programmera och hantera dessa robotar.

Små robotar för trånga utrymmen demonstrerades också av ABB. En av deras mindre robotar, dock inte den minsta, är IR 140. Den har visats förr men inte som här, i induktionsmiljö och med alla kringprodukter från ABB. Mjukvara, motor, ja allt utom det lilla tåget som roboten leker med, var från den stora verkstadskoncernen.

Av Mikael Hedlund
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093