23948sdkhjf

Ledningsfilosofin, ett gemensamt tankesätt och fyra principer

Alltsedan starten av SSAB One år 2007 har ordning och reda varit i fokus. Idag är arbetet igång på samtliga produktionsanläggningar i Oxelösund.
Parallellt har vi jobbat med vår ledningsfilosofi, det gemensamma tankesätt och våra fyra principer. Införandet har i stor utsträckning bedrivits längs våra produktionsflöden och på många håll sker arbetet nu utifrån vårt gemensamma tankesätt, berättar Anders Blomkvist, medlem av en grupp på sex SSAB One coacher på SSAB EMEA i Oxelösund.

Mycket förenklat kan man säga att SSAB ONE syftar till 2 saker

Förbättra våra flöden med kundvärde som utgångspunkt
Involvera alla medarbetare i förbättringsarbete

Ordning och reda är en förutsättning för andra förbättringsaktiviteter. Arbetet ger resultat. Vi märker det inte minst i säkerhetsarbetet som är oerhört prioriterat på företaget, berättar Anders Blomkvist. Antalet olycksfall har minskat rejält tack vare fokusering på säkerhet och Ordning och reda.

- Vi är sex SSAB One coacher vid produktionen i Oxelösund. Varje coach är knuten till en ledningsgrupp. Det är ledningsgruppen som driver och äger arbetet. Vi coacher är med och stöttar chefer, tekniker och operatörer i arbetet. I en ledningsgrupp finns fem till tio chefer där varje chef är med i arbetet dels på ledningsnivå dels som första linjens chefer ute bland operatörerna. Vi arbetar med samma ledningsfilosofi över hela SSAB. Robert Kusén är SSAB One-chef på SSAB EMEA-nivå och Ulla Wiklund är SSAB One-chef på Oxelösundsnivå.

- Generellt sett är engagemanget stort, konstaterar Anders Blomkvist. Men visst varierar det, beroende på vilka moduler vi kör igång. Ordning och reda är enklare. Man ser snabbt resultat. Men att förändra tankesätt, invanda beteenden och kultur är en process som kräver längre tid.

- Vi kan dock hela tiden konstatera förändringar. När man jobbar i en linje och får förståelse för kunder före och efter i kedjan, när man får en helhetssyn och får återkoppling börjar man hjälpa varandra. Det blir ett enormt resultat.
Har ett belöningssystem
Förbättringsarbete borde ingå som en naturlig del i arbetet men nu har man av olika anledningar hamnat i ett läge med ett belöningssystem. Belöningarna är dock ingen stor sak i Oxelösund. Förbättringsarbetet ger så många andra goda effekter som är värda mer än de symboliska belöningarna.

Gruppen belönas när den klarat ett nytt steg i en trappa. Anders Blomkvist berättar att man varje år gör revisioner där gruppen ska klara ett antal kriterier för att bli godkänd.

Det är chefen som informerar gruppen om utfallet från revisionen på förbättringsträffar, gruppmöten eller verksamhetsmöten.

- Vi har diskuterat att ge avdelningen ett diplom som man kan sätta upp på anslagstavlan, konstaterar Anders Blomkvist.
Olika frekvens på mötena
Det finns olika slags möten med skillnader i frekvens på de olika avdelningarna. Hur ofta man samlas beror mycket på i vilken utsträckning man har skiftgång. Det finns grupper som har förbättringsmöten varje morgon och lämnar av till nästa skift.

Man jobbar mycket med kommunikation mellan skiftlagen. Att få detta att fungera är också en process som tar tid.

- Vi har tavelmöten på avdelningarna där det är enkelt att se hur produktionen går. Det är viktigt alla ser att arbetet drivs via ledningen och att vi har chefer som är engagerade och motiverade.

Anders Blomkvist framhåller hur viktigt det är att hitta lämpliga pilotfall som kan visa upp fördelen med de olika metoderna.
Mäter antal pågående förbättringar
Han berättar att man mäter antalet pågående förbättringar på varje avdelning. Det är ett sätt att se hur pass förbättringsarbetet lever på de olika platserna. Däremot är det svårt att särskilja resultatet av en enskild förbättring. Därför mäter man enbart antalet förbättringar oavsett om de är stora eller inte.

SSAB EMEA i Oxelösund har totalt ca 2 300 anställda. Inom produktionen deltar nästan samtliga mellan 1 500 och 1 700 anställda i förbättringsarbetet. På någon avdelning har man lämnat in över 1 100 förslag. Totalt har man fått in flera tusen förbättringsförslag. Införande av samma arbetssätt har även påbörjats inom orderhantering och produktionsplanering. Planeringsavdelningen har t.ex. dagliga ”takt”-möten vid sin tavla.
Flexibilitetsprojekt
Samtidigt som man försöker engagera samtliga anställda i förbättringsarbetet har SSAB ett behov av att få en mer flexibel produktionsapparat, för att hantera allt tätare svängningar i efterfrågan, något som helt klart påverkar jobbet.

- Vi måste hitta nya lösningar så vi kan använda befintlig personal resurseffektivare, framhåller Anders Blomkvist. Därför har man t ex startat ett flexibilitetsprojekt som bl a ska visa hur man kan utnyttja befintlig personal i t ex operatörsunderhållet. Om operatörerna själva kan ansvara för visst underhåll kan man frigöra mer tid för det ordinarie underhållet så att man inte behöver köpa in så mycket externa tjänster. Vi måste rätta in oss efter hur det ser ut på marknaden.

Den 6 december arrangerar Förbättringsforum en forumträff på SSAB Oxelösund. Det blir presentationer och rundvandringar i produktionen för att visa hur man arbetar med ordning och reda, Six Sigma Lean, SSAB:s gemensamma tankesätt och de fyra principerna.

Av Sven Janbrink
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063