23948sdkhjf

Automation flyttar hem produktion

Efter att svenska industriföretag under många år förlagt sin produktion till låglöneländer vänder nu trenden. Avgörande tros vara de senaste årens framsteg inom automation samt ökande lönenivåer i låglöneländer.
Maskinutnyttjandegraden är i Sverige avsevärt högre än i till exempel Asien. Tillsammans med multimaskiner kan robotceller effektivt producera komponenter med en utnyttjandegrad på upp till 95 procent.

Zdenek Marek är produktionsteknisk chef på AnVa Tubes & Components i Eskilstuna, ett företag som erbjuder allt från hela och kapade längder av stål, rör och gjutgods till färdigbearbetade komponenter. Till sin hjälp har Zdenek Marek två FeedLine från Svia. Automatiseringsprocessen började 2011. Efter tips, visst googlande och annan research sökte man upp Svia samt ett par andra leverantörer och tog in offerter.

– Svia låg bäst till. Vi gillade deras egenutvecklade mjukvara och möjligheterna att anpassa sina standardiserade lösningar efter våra önskningar.

Nu jobbar två FeedLine-celler med att förse bearbetningsmaskiner med diverse ämnesrör, konstruktionsrör, kalldragna rör samt varmvalsad och bearbetad stång.

– Att automatisera är helt nödvändigt för den som vill fortsätta vara konkurrenskraftig i dag. Bara med hjälp av automation kan vi vara kostnadseffektiva och konkurrera med omvärlden.

Zdenek Marek minns en viss nervositet. Det var det första automatiseringsprojektet och många tankar cirkulerade kring säkerhetsaspekterna.

– Vi var gröna och man handlar inte med så pass stora pengar på skoj. Men det gick faktiskt helt smärtfritt.

Det var två ingredienser i FeedLine-lösningen som gillades extra mycket på AnVa i Eskilstuna: Svia:s egenutvecklade visionsystem, PickMT, och flexibiliteten.

– Det är mycket bra att inte vara låst till en mekanisk lösning för att lokalisera ämnena.

Det kommer mera

Projekt nummer två var mer komplext med flera leverantörer inblandade och en större utmaning, men Zdenek Marek är nöjd.

– Svia löser alla problem, antingen genom att snabbt komma ut till oss eller via deras hotline för distansstyrning.

Han är även nöjd med den rena och säkra arbetsmiljön. Helt säkert kommer AnVa satsa på fler automationslösningar.

– Alla nyinvesteringar kommer att vara robotceller. Vi är inte rädda längre, nu när vi sett att resultatet blir effektivitetsförbättringar, lägre underhållskostnader och sparade pengar.

Friktionsfritt från start

Tekniken är viktig, men också möjligheterna till flexibilitet. samt kort leveranstid. Och så priset, förstås. Zdenek Marek säger att AnVa definitivt kommer vända sig till Svia också nästa gång det är dags för en automationslösning.

– De tar hand om den oro som kan finnas inför automationsprojekt och vill att allt ska fungera friktionsfritt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063