23948sdkhjf

Tenhults satsar på helt automatiserad tillverkning

Automationsleverantören InLead Automations lösning för tillverkning av remhjul lyfter HMI till en helt annan nivå, vilket inte minst underlättar för operatörerna på Tenhults pressgjuteri.
TEXT MONICA ALMGREN

FOTO inLead Automation

Tenhults Pressgjuteri är ett växande företag som konstruerar, producerar och levererar pressgjutna detaljer i aluminium och zink. Cirka 80 anställda svarar för en omsättning på cirka 110 miljoner kronor.Affärsidén är kompletta lösningar och vid behov samarbete med olika partnerföretag. Företaget satsar på modern maskinutrustning och välutbildade medarbetare. Tillsammans med kunderna tas smarta helhetslösningar för pressgjutning fram.

– Utvecklingen har också inneburit att vi idag är så mycket mer än ett traditionellt pressgjuteri. Med efterbearbetning och montering i vår verksamhet kan vi leverera en helt komplett produkt till våra kunder som finns inom ett flertal olika branscher, från hitech till traditionell fordonsindustri, säger Ralph Berggren, sälj- och marknadschef.

inLeads 8 anställda hjälper företag med maskinbetjäning inom metall, cirka 70 procent och plast, cirka 30 procent.

– Vi jobbar både med kompletta standardlösningar och helt kundanpassade speciallösningar. Med en mycket erfaren personal både vad gäller stora och små projekt, kan vi sätta oss in i företagens behov för att skapa bästa möjliga lösning, säger Tommy Strand, vd och delägare för inLead Automation.

Gott rykte

Om Tommy Strand får välja fyra omdömen när han ska beskriva de arbetssätt företaget har som förebild blir det: Högt engagemang, tydlig projektledning, transparens gentemot kunden och ett stort tekniskt kunnande.

– Det är så ett riktigt bra samarbete växer fram och skapar lönsamhet.

InLead använder robotar från Fanuc och ABB samt portalrobotar från Österrikiska FRAi. Trots kort historik, företaget bildades 2013, hade man redan skapat ett gott rykte som Tenhults Pressgjuteri lockades av.

– Första kontakten med InLead tog vi för cirka ett år sedan, vi frågade oss fram via vårt kontaktnät och InLead nämndes ett flertal gånger som en kompetent leverantör av automationslösningar, säger Ralph Berggren.

– Det vi ville ha hjälp med då tackade tyvärr InLead nej till på grund av kort ledtid. De gav ändå ett mycket positivt intryck så vi ville ge dom en chans till, säger Ralph Berggren.

Tenhults återkom med förfrågan och fick positivt gensvar för att få hjälp med att införa en automatiserad process av de remhjul företaget fått i uppdrag att tillverka åt en kund inom bilindustrin. En helt automatiserad process efterfrågades. Det här var den lösning inLead presenterade och som Tenhult nu arbetar efter.

Roboten flyttar detaljerna

Personal fyller på med detaljer i pallar staplade på varandra med mellanlägg mellan varje lager, placerar full pall på kedjetransportör. En vision kamera lokaliserar detaljerna på pallen och skickar koordinater till en ABB robot. Vision kameran sitter monterad på en servodriven linjärenhet så varje gång robot plockar bort ett mellanlägg åker vision kameran ner en detaljhöjd. Roboten flyttar detaljerna mellan Svarven av fabrikatet Shimada levererad av Edströms Maskin och mätmaskin, levererad av Marposs. Efter tvättning, renblås, porkontroll och gradstation placeras klar detalj på pall med mellanlägg. Operatör lyfter av full pall från kedjetransportören.

– Allt styrs via InLeads framtagna HMI, Human-Machine Interface, eller människa- maskin-gränssnitt, för en enkel hantering för operatörerna, säger Ralph Berggren, som även är nöjd med genomförandet av projektet.

– inLeads arbete från sälj, projekt, leverans och installation har hela tiden varit noga uppstyrt med tidplaner och projektmöten för att säkerställa vårt projekt, säger Ralph Berggren.

Samtidigt har all kommunikation med maskinhandlare och andra leverantörer har till största del gjorts av InLead. De nya tekniken backar upp operatörerna i deras jobb.

– inLeads styrning via extern operatörspanel har gjort det mycket lättare för våra operatörer att förstå alla ingående system vilket gör valet enklare nästa gång vi ska upphandla en automationslösning, säger Ralph Berggren

På bilden In och utpall med robot som betjänar svarven.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062