23948sdkhjf

Det långa industriavtalet ger bättre lönearbete

Industriavtalet sätter det så kallade märket, nivån som övriga kollektivavtal till stor del rättar sig efter. I år kom parterna överens om en löneökning på 6,5 procent på tre år.
Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv uttala sig i tidningen Svenskt Näringsliv. Han säger sig vara mycket nöjd med att det nya avtalet löper på tre år till skillnad från förra årets ettåriga avtal.

– Korta avtal hämmar mycket. Då blir det ofta bara utrymme för löneökningar och knappast något mer. Så fort överenskommelsen är klar ska den summeras och sedan är det dags att förbereda nästa förhandling.

Treåriga avtal ger ett helt annat utrymme för att diskutera andra viktiga frågor och bereda dem inför nästa förhandlingsomgång. Under avtalsperioden sitter ofta arbetsgrupper och diskuterar så att sakfrågorna är klara när det är dags för avtalsförhandling då förslagen till förändringar vävs in.

– Det kan handla om allt från övergripande lönebildning-, omställning- eller LAS-frågor på Svenskt Näringslivsnivå till branschvisa frågor på förbundsnivå.
Från företagens sida är responsen på avtalet mycket positiv. De som jobbar med lönefrågor tycker i allmänhet att långa avtal är bättre än korta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095