23948sdkhjf

Månatliga kontroller kostar småföretagen 66 miljoner

Nu ska kontrolluppgifter för personal redovisas en gång i månaden - för vissa företagare två gånger.
Ett uppgiftsinlämnande som beräknas kosta framförallt de små företagen över 66 miljoner kronor i ökade administrativa kostnader, enligt Småföretagarnas Riksförbund.
– Man misstänkliggör alla företagare som potentiella skattefuskare och därför måste denna kategori gruppbestraffas med ett regleringssystem som ännu inte ens är i drift, säger Erik Sjölander, styrelseledamot i Småföretagarnas Riksförbund.

Kan behöva lämna in två gånger

Det nya kravet på att lämna in kontrolluppgifter innebär att en del företagare nu under en obestämd period kommer behöva lämna in samma kontrolluppgifter till skatteverket två gånger.

– Så kan det gå när Riksdagen bestämmer tidpunkter för kontroll innan Skatteverket ens har som målsättning att ha satt i gång ett enkelt digitalt rapporteringssystem, säger Erik Sjölander.

1 juli 2018 ska företag som i dag har fler än 15 anställda och övriga som för personalliggare börja med att månadsvis redovisa arbetsgivardeklarationer på individnivå.

Från och med den 1 januari 2019 börjar reglerna gälla övriga arbetsgivare och beslutet berör 400 000 företag.

Möjligheten med elektronisk uppgiftslämning kan tidigast ske under 2019, eftersom Skatteverket har som målsättning att ett sådant alternativ ska finnas tillgängligt under 2019.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096