23948sdkhjf

Självstyrande lastbil från Volvo ska öka sockerskörden i Brasilien

Tanken är att automatisering ska höja produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och öka säkerheten.
Volvo Lastvagnar har utvecklat en lastbil som är självstyrande och som uppges kunna höja produktiviteten betydande för brasilianska sockerrörsodlare. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Lastbilen, som utnyttjas för transport av nyskördade sockerrör, ska kunna styras med god precision genom fälten. Tanken är att inte skada plantorna som ska bli nästa års skörd.

I dagsläget bedöms omkring fyra procent av skörden gå förlorad på grund av att unga plantor körs över. Det kan i värsta fall innebära tiotusentals dollar i uteblivna intäkter per bil och säsong.

– Med hjälp av Volvo Lastvagnars lösning får vi möjlighet att öka produktiviteten, inte bara vid en skörd, utan under sockerrörsplantornas hela livscykel, som är fem till sex år, säger Paulo Meneguetti, Usina Santa Terezinhas Finance and Procurement Director.

Fordonsbjässen har utvecklat ett förarstödssystem som innebär att styrningen automatiseras. Det ska säkerställa att lastbilen håller exakt rätt kurs.

Den här självstyrande lastbilen är ett av bolagets forsknings- och utvecklingsprojekt inom området för autonoma fordon.

Volvo Lastvagnar bedriver också tester för närvarande av en självkörande lastbil för gruvdrift i Kristinebergsgruvan i norra delen av Sverige och även en självkörande sopbil som rullar i Göteborg.

Syftet är att utvärdera hur olika grader av automatisering kan höja produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och även leda till förbättrad säkerhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062